wtorek, 26 marca 2019

Idealna potrawka czyli pyszne danie z wczorajszego rosołu

Witam Kochani! Polecam szybki recykling z rosołu na syte danie na nowo do makaronu, ryżu, kaszy lub po węgiersku do placków ziemniaczanych...



Składniki potrawki (gulasz)


wczorajszy rosół ( u mnie około 0,5 litra)
mięso z rosołu ( u mnie golonka z indyka i trochę wołowiny)
1 nieduża cebulka posiekana
1 ząbek czosnku starty na tarce
3-4 pieczarki pokrojone na drobno (dodatek opcjonalny)
około 200 ml domowego przecieru pomidorowego lub 2 łyżeczki z brzuszkiem koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka tłuszczu do smażenia

przyprawy wg uznania - u mnie: sól do smaku, szczypta oregano, szczypta pieprzu ziołowego, papryka słodka i ostra



Chłodne mięso kroję mniej więcej w kostkę.

Podsmażam cebulkę na niewielkiej ilości tłuszczu tylko do zeszklenia i zaraz dodaję pieczarki. Przyprawiam ziołami i szczyptą soli. Duszę około 5 minut. Dodaję mięso. Mieszam z pieczarkami i zaraz dodaję rosół. Doprowadzam do wrzenia i zagęszczam przecierem wymieszanym z mąką i niewielką ilością zimnej wody. Mieszam całość dokładnie. Jeszcze tylko minuta powolnego gotowania i gotowe. W trakcie gotowania wystarczy usmażyć  kilka placków ziemniaczanych lub np: ugotować pyzy, ryż, kaszę albo makaron i podawać ciepłe z przygotowaną potrawką z rosołu.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...