Składniki potrawki (gulasz)
wczorajszy rosół ( u mnie około 0,5 litra)
mięso z rosołu ( u mnie golonka z indyka i trochę wołowiny)
1 nieduża cebulka posiekana
1 ząbek czosnku starty na tarce
3-4 pieczarki pokrojone na drobno (dodatek opcjonalny)
około 200 ml domowego przecieru pomidorowego lub 2 łyżeczki z brzuszkiem koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka tłuszczu do smażenia
przyprawy wg uznania - u mnie: sól do smaku, szczypta oregano, szczypta pieprzu ziołowego, papryka słodka i ostra
Chłodne mięso kroję mniej więcej w kostkę.
Podsmażam cebulkę na niewielkiej ilości tłuszczu tylko do zeszklenia i zaraz dodaję pieczarki. Przyprawiam ziołami i szczyptą soli. Duszę około 5 minut. Dodaję mięso. Mieszam z pieczarkami i zaraz dodaję rosół. Doprowadzam do wrzenia i zagęszczam przecierem wymieszanym z mąką i niewielką ilością zimnej wody. Mieszam całość dokładnie. Jeszcze tylko minuta powolnego gotowania i gotowe. W trakcie gotowania wystarczy usmażyć kilka placków ziemniaczanych lub np: ugotować pyzy, ryż, kaszę albo makaron i podawać ciepłe z przygotowaną potrawką z rosołu.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Super. Nic się nie zmarnowało :)
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńo proszę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :*
OdpowiedzUsuńMoja mama taka robi sama bym Zjadła
OdpowiedzUsuń