Składniki na 4 porcje (ok. 1,5 litra wody lub bulionu)
ok. 70-80 dag pokrojonego mięsa drobiowego lub wieprzowe polędwiczki, schab, karkówka
1 cebula posiekana drobno, 1 -2 ząbki czosnku startego
warzywa pokrojone w kostkę: 2 pietruszki, 2 marchewki, kawałek selera
100 ml przecieru domowego lub łyżka koncentratu (dodatek opcjonalny)
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek tłuszczu do smażenia
przyprawy wg uznania a u mnie: sól, papryka słodka i ostra, oregano, pieprz ziołowy, 1-2 liście laurowe, 1-2 ziarna ziela ang., natka z pietruszki
Przygotowanie
Pokrojone mięso wkładam na rozgrzany tłuszcz do wysokiego rondla. Rumienię mniej więcej z każdej strony 2-3 minuty i zaraz dodaję cebulę. Krótko podsmażam i dosypuję przyprawy i warzywa. Mieszam i ponownie krótko podsmażam.
Dolewam wodę lub rosół. Przykrywam i gotuję na niewielkim grzaniu około 10-15 minut, do miękkości. Pod koniec mieszam na zimno mąkę z przecierem - w razie potrzeby trochę go rozcieńczam wodą, zwłaszcza jak to koncentrat pomidorowy. Zagęszczam całość i dodaję świeżą lub suszoną natkę z pietruszki. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Bardzo fajny i szybki przepis! Chętnie go wykorzystam na jakiś obiad :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNoo takiej jeszcze nie jadłam. Właśnie tego szukałam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania. Szybkie, proste, smaczne :)
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną. Wypróbuję ten przepis następnym razem :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega smacznie
OdpowiedzUsuńWyszło super. Właśnie zrobiłam i podam z ryżem.
OdpowiedzUsuń