poniedziałek, 11 lutego 2019

Ciasto Czekoladowe pulchne z pianką mascarpone

Witam Kochani! Polecam pychotkę na każdą okazję, idealną dla zakochanych przez cały  rok...



Składniki  na ciasto

3 jaja
100 g masła 82%
3/4 szklanki cukru drobnego (200 ml)
1 szklanka mąki pszennej tortowej (250 ml)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lub 2 budynie waniliowe (125 ml)
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki z brzuszkiem kakao
2-3 łyżki startej czekolady
1 płaska łyżeczka sody oczyszcz. lub 1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia
aromat waniliowy

tortownica o średnicy 24 cm

Pianka mascarpone składniki


ok. 500 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki z brzuszkiem cukru pudru
aromat waniliowy
250 g serka mascarpone
3-4 łyżeczki żelatyny



Do dekoracji


1 galaretka (czerwona) rozpuszczona w 400 ml gorącej 




Galaretkę rozlewam do płaskich naczyń tak, by uzyskać grubość około  1,5 cm.

Topię masło.

Mieszam mąki, kakao na sucho z sodą lub z proszkiem do pieczenia

Jaja miksuje z cukrem. Dodaję jogurt i aromat waniliowy. Chwilę miksuję i odstawiam robot.

Dodaję mąki z kakao i spulchniaczem, czekoladę. Mieszam dużą łyżką tylko do połączenia i na koniec dodaję tłuszcz stopiony letni Ponownie krótko mieszam i wlewam do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół.

Przygotowuję serca z galaretki,  wycinając je przy pomocy foremki.


Rozpuszczam żelatynę w ok. 50 ml gorącej wody i ustawiam naczynie w rondlu z gorącą wodą, żeby dokładnie żelatyna się rozkleiła


Ubijam zimną śmietankę. Kiedy robi się kremowa, dodaję cukier puder i aromat, Miksuję krótko i łączę z mascarpone. Kilka łyżeczek mieszaniny wkładam do dość ciepłej żelatyny. Mieszam energicznie i dodaję do pozostałej masy. Miksuję natychmiast całość, ale krótko i przelewam na wystudzone ciasto Układam dekoracje. Całe ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin i gotowe.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


8 komentarzy:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.