Składniki na 3-4 porcje
2 - 3 małe cukinie (kroję całe bez wyjmowania środków, bo ich tam prawie nie ma)
2 papryki słodkie
3-4 pomidory
1 cebula
200 g wędzonki
2 ząbki czosnku
przyprawy wg uznania ( u mnie łyżeczka bazylii, cukru oraz sól, chili do smaku)
Przygotowanie
W wersji np: z kiełbasą, gdzie widać trochę tłuszczu, nie potrzeba dodatkowego tłuszczu do podsmażania warzyw. Wędzonkę i warzywa (paprykę, cukinię, kiełbasę) kroję w grubszą kostkę. Cebulę kroję na drobno.
Podsmażam kiełbasę na rumiano. Zmniejszam grzanie, dodaję cebulę. Kiedy się trochę zeszkli, dodaję pokrojoną cukinię i paprykę. Mieszam i Przyprawiam wstępnie. Duszę pod przykryciem kilka minut aż warzywa zmiękną, ale pilnuję, żeby się nie rozpadły.
Pod koniec dodaję pomidory i ścieram na całość czosnek. Mieszam i duszę przez chwilę. Koryguję smak w razie potrzeby i gotowe.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Mimo , że bez mięska to mi trudno się żyje , ten przepis wykorzystałam bez kiełbaski . PYCHOTA ! Polecam . <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam
OdpowiedzUsuń