Składniki na około 14 sztuk
Ciasto na kopytka lub do takich krokietów
około 1 kg ugotowanych ziemniaków zmiażdżonych i wystudzonych
około 1,5 szklanki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajo
sól do smaku
trochę mąki do podsypywania
Farsz
około 400 g pieczarek pokrojonych w kostkę
1 pokrojona na drobno cebula
1 posiekany ząbek czosnku
sól, pieprz plus inne przyprawy wg uznania
tłuszcz do smażenia
Prosta panierka
1 spore białko
kilka łyżek bułki tartej
szczypta soli
Przygotowanie
Do masy z gładkich zimnych ziemniaków dodaję mąki - sprawdza się tutaj zasada do 2/3 masy z ziemniaków dodaje 1/3 część mąki pszennej i ziemniaczanej. Dodaję jajko i sól do smaku. Wyrabiam całość krótko tylko do połączenia. Pod koniec na stolnicy lub macie posypanej mąką jeszcze raz krótko przerabiam ciasto, żeby nabrało elastyczności. Tego ciasta lepiej nie odkładać na później do formowania, zwłaszcza ze starych kartofli - najlepiej od razu zawijać farsz w porcje ciasta.
Farsz przygotowanie
Do zeszklonej na tłuszczu cebuli dodaję pieczarki. Mieszam i podsmażam całość kilka minut. Dodaję sól, pieprz, paprykę słodką, czosnek. Mieszam. Chwilkę podsmażam. Zdejmuję z grzania do wystudzenia. Dodaje do farszu jedną łyżkę bułki tartej, żeby był ściślejszy.
Krokiety zanurzam w roztrzepanym białku i obtaczam w bułce tartej (do bułki i białka można dodać szczyptę soli). Smażę krokiety jak kotlety na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Znakomity przepis. Zapraszam do zgłoszenia do do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2018 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ocenę i zaproszenie. Pozdrawiam
UsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńZapamiętuję na następny raz, kiedy będę musiała zagospodarować ziemniaki puree...
:)
POlecam!!!Pozdrawiam
UsuńJej, pamiętam takie krokiety z dzieciństwa! Muszę koniecznie takie zrobić! Może junior też się w nich zakocha.
OdpowiedzUsuńWitaj! Można je też odgrzać delikatnie na grillu.
UsuńZ dzieciństwa pamiętam podobne krokiety ale z farszem mięsnym i spłaszczone jak np.mielony. Podawane z sosem grzybowym. Pycha
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne tylko mam pytanie czy mozna je mrozic bo duzo jakos mi ich wyszlo
OdpowiedzUsuńIle czasu zapiekać w piekarniku i w jakiej temp
OdpowiedzUsuńMam zamiar właśnie dzisiaj zrobić takie krokiety ciekawa jestem czy naprawdę są takie smaczne 🙂
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo smaczne. Podałam na obiad z surówką z białej kapusty, marchewki, koperku i jabłka. Wszyscy domownicy najedzeni i zadowoleni. Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie. Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuń