czwartek, 22 marca 2018

Najlepsza Biała Kiełbasa zapiekana prosty przepis

Witam Kochani. Dzisiaj łatwa propozycja na pyszny zestaw z białą kiełbasą. Użyłam już sparzonej kiełbasy tak, by samo przygotowanie zajęło niewiele czasu- około 20 minut. Główne dodatki to tylko cebula i papryka pokrojona w piórka...Pychota!




Składniki


5-6 białych kiełbasek sparzonych
3-4 spore cebule
1 duża papryka czerwona
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
trochę sera łagodnego żółtego do starcia (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
mała szczypta tymianku
mały pęczek natki z pietruszki (opcjonalnie)



Przygotowanie



Obraną cebulę kroję wzdłuż na pół a potem każdą połowę w poprzek na piórka. Paprykę oczyszczoną  z ziaren kroję podobnie. 



Na patelni rozgrzewam tłuszcz i dodaje cebulę. Chwilę mieszam i zaraz dodaję paprykę. Przyprawiam.  W razie potrzeby, gdy sucho na patelni podlewam niewielką ilością wody i duszę dalej pod przykryciem 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając i sprawdzam miękkość.  Na koniec dodaję starty na tarce czosnek. Mieszam i chwilę podsmażam. Wyłączam grzanie i dodaję posiekaną natkę z pietruszki. Mieszam i przekładam całość do miski. 


Na tej samej patelni układam ponacinane kiełbaski, które krótko podrumieniam (warto je podlać niewielką ilością wody albo wina, żeby sos z patelni lepiej wchłonął się do kiełbas.


Rozgrzewam piekarnik do około 180 stopni C.

W naczyniu żaroodpornym układam cienką warstwę cebuli i papryki. Na nią układam kiełbaski. Posypuję je odrobiną startego sera. Na wierzch układam pozostałą cebulę z papryką i posypuję startym serem. 



Wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 lub 190 stopni C (grzałka z góry) na około 10-15 minut. Podaję z sosem pomidorowym lub np musztardowo-czosnkowym. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


6 komentarzy:

  1. Rewelacja !Można oczy nacieszyć ,tak apetycznie to danie wygląda ,a co do smaku,tu nie wątpię ,że także będzie rewelacyjnie .Na pewno wypróbuję tak przyrządzoną kiełbaskę w nadchodzące Święta !Dziękuję i pozdrawiam Panią Weroniko:}Danka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Danusiu. Polecam tanio i pysznie. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Witam Pani Weroniko. W Pani przepisie na babkę wkradła się mała luka i brakuje opisu co zrobić z żółtkami :) kilka osób pod postem prosi o wyjaśnienie. Chodzi konkretnie o ten przepis : https://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/03/babka-wielkanocna-sprawdzony-sposob.html?m=1
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Bardzo diękuję za info. Przepis już wyjaśniony. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Proszę o przepis na sos musztardowo czosnkowy a kiełbaski - przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaką kupić kiełbasę do tego przepisu? Parzoną czy surową czy samemu ugotować przed pieczeniem.? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.