Składniki
Panierka - 1 jajko lub białko, 3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie
Opłukaną i osączoną dobrze rybę dzielę na mniejsze porcje. Każdą oprószam solą i pieprzem i odstawiam na około 30 minut.
Do jajka dodaję szczyptę soli i pieprzu. Roztrzepuję na jednolitą masę. Zanurzam każdą porcję ryby najpierw w jajku roztrzepanym a potem w bułce tartej
Smażę na rozgrzanym tłuszczu tradycyjnie, jak kotlety na niedużym grzaniu, aż mięso dobrze się zetnie i zbieleje. Dla pewności można patelnie przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. na około 10 minut - chodzi o to, żeby ryby nie przypalić a dobrze usmażyć.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Świetny, prosty przepis. Koniecznie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo polecam! Pozdrawiam
UsuńJa jeszcze przed maczaniem w jajku obtaczam w mące a taraz widzę że to niepotrzebne...!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Spokojnie mozna pominąć mąkę i tak bedzie pysznie. Pozdrawiam Elu serdecznie
Usuńprzecież to zwykla ryba w panierce , na dodatek doprawiona tylko sola i pieprzem . Jaka to filozofia?
OdpowiedzUsuńNo taka, że bez mąki - ja zawsze robiłem w mące i nie pomyślałem żeby z niej zrezygnować!
Usuń