Składniki podstawowe na 4 osoby
około 1/4 sporej główki kapusty
pęczek natki pietruszki
Sos do surówki (sałatki)
150-200 g chudej śmietany 12% lub gęstego jogurtu (opcjonalnie, wystarczy dać więcej oleju)
3-4 łyżki oleju najlepiej nierafinowanego (olej lniany, oliwa extra vergine)
1 łyżeczka musztardy np. chrzanowej
1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Przygotowanie bardzo proste: opłukaną kapustę wystarczy poszatkować lub zrobić to mechanicznie w rozdrabniaczu. Po rozdrobnieniu kapustę posypuję szczyptą soli, nieco ugniatam tłuczkiem od ziemniaków i odstawiam na 15- 30 min, żeby skruszała.
Mieszam składniki sosu
Siekam natkę pietruszki i dodaje do kapusty. Wstępnie mieszam i dodaję sos. Mieszam całość i gotowe.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Znowu coś pysznego przedstawiłaś do obiadu,myslę,że wart spróbować,dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziękuję Modraszko za odwiedziny. Pozdrawiam
UsuńBanalne i pyszne! Takie przepisy są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDokładnie Królowo prostota i celowość. Pozdrawiam
Usuń