Składniki na średnią salaterkę
1 średni ugotowany brokuł
2-3 ugotowane pietruszki, marchewki i kawałek selera
4-5 jaj ugotowanych na twardo
1-2 pęczki startej rzodkiewki
szczypta soli
Sos do sałatki składniki
4-5 łyżek z brzuszkiem gęstej chudej śmietany
2 łyżki z brzuszkiem majonezu
1 łyżeczka miodu łagodnego lub ciut cukru (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki
Warzywa ugotowałam na parze. Marchew, pietruszkę włożyłam na sito do gotowania kilka minut przed brokułem. Nieco oprószyłam solą. Brokuł posypałam szczyptą cukru według porady Widza, by szybko nie tracił koloru. Jajka tradycyjnie ugotowałam na twardo.
Startą rzodkiewkę nieco posoliłam i wymieszałam na sicie, żeby straciła nadmiar soku.
Wymieszałam składniki sosu.
I warstwa - na dnie ułożyłam rozdrobniony nieco brokuł i polałam sosem
II warstwa - układam mieszankę warzywno-jajeczną i polewam sosem
III warstwa - układam startą rzodkiewkę. Można dać na wierzch kilka kleksów sosu
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.