Strony

wtorek, 21 listopada 2017

Rewelacyjna Sałatka Warstwowa bez konserwowego groszku i kukurydzy

Witam Kochani. Ostatnio robiłam sałatkę z gotowanych warzyw takich jak do rosołu, z dodatkiem brokuła, jajek i rzodkiewki. Taka prosta sałatka a jaka smaczna... Polecam!



Składniki na średnią salaterkę


1 średni ugotowany brokuł
2-3 ugotowane pietruszki, marchewki i kawałek selera
4-5 jaj ugotowanych na twardo
1-2 pęczki startej rzodkiewki
szczypta soli

Sos do sałatki składniki


4-5 łyżek z brzuszkiem gęstej chudej śmietany
2 łyżki z brzuszkiem majonezu
1 łyżeczka miodu łagodnego lub ciut cukru (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie sałatki



Warzywa ugotowałam na parze. Marchew, pietruszkę włożyłam na sito do gotowania kilka minut przed brokułem. Nieco oprószyłam solą. Brokuł posypałam szczyptą cukru według porady Widza, by szybko nie tracił koloru. Jajka tradycyjnie ugotowałam na twardo.

Marchew, pietruszkę, seler i jajka kroję w kostkę i mieszam.


Startą rzodkiewkę nieco posoliłam i wymieszałam na sicie, żeby straciła nadmiar soku.




Wymieszałam składniki sosu.

  I warstwa - na dnie ułożyłam rozdrobniony nieco brokuł i polałam sosem

 II warstwa - układam mieszankę warzywno-jajeczną i polewam sosem

III warstwa - układam startą rzodkiewkę. Można dać na wierzch kilka kleksów sosu


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.