środa, 13 września 2017

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami prosta i pyszna

Witam Kochani. Sezon grzybowy to dobra okazja na pyszne dania na przykład z udziałem smakowitych maślaków.


Bazą mojej zapiekanki były ugotowane utłuczone ziemniaki. Użyłam dużej formy o średnicy ok. 30 cm.

Składniki

około 1,5 kg ziemniaków
2-3 jajka
ok. 40 dag mięsa mielonego 
ok. 30 dag posiekanych grzybów (u mnie blanszowane maślaki)
1 spora cebula
1-2 ząbki czosnku
około 200 ml śmietany 12% lub 18%
1-2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
5-10 dag sera tartego 

Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra




Przygotowanie


Zmiażdżone gotowane ziemniaki odstawiam do wystudzenia. Dodaję śmietanę, roztrzepane jajka, przyprawy i mieszam do połączenia. Część roztrzepanego jajka zostawiam do posmarowania zapiekanki.

Do podrumienionej cebuli na tłuszczu dodaję mięso mielone. Smażę do momentu kiedy mięso się zetnie, zbieleje i zaraz dodaję grzyby. Smażę całość jeszcze kilka minut i przyprawiam w trakcie do smaku.

Smaruję spód roztopionym smalcem takim domowej roboty. Wykładam połowę masy ziemniaczanej. Wyrównuję masę i układam na niej smażone mięso z grzybami. Nakrywam pozostałą masą ziemniaczaną. Wyrównuję mniej więcej. Do roztrzepanego jajka dodaję ciut śmietany i soli. Mieszam i smaruję wierzch zapiekanki. Posypuję tartym serem. Wkładam do rozgrzanego piekarnika do temperatury ok. 185 stopni C. Zapiekam około 40-45 minut do zrumienienia. Zapiekankę warto nieco przestudzić, bo lepiej się porcjuje. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, z chęcią sprawdzę go!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja uwielbiam zapiekaneczki - szczególnie tak pysznie wyglądające jak ta <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i oczywiście polecam/ Pozdrawiam

      Usuń
  3. wspaniała :) iście domowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, taka zapiekanka to świetny pomysł na tę porę roku.

      Usuń
    2. a grzybów w lasach sporo./oj będzie grzybowa jesień

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.