Składniki na ok. 9 roladek
około 1 kilograma schabu
trochę tłuszczu do smażenia
Sos pomidorowy LINK
Marynata do schabu
10 ml octu jabłkowego
30 ml musztardy (2 łyżki z brzuszkiem)
1 łyżeczka miodu
10 ml oleju
przyprawy: sól, tymianek, kminek, papryka słodka i ostra
FARSZ
50-70 dag posiekanej kapusty (użyłam 1/4 z dużej kapusty)
1 cebula posiekana
kilka pokrojonych grzybów (pieczarki, kurki...)
kawałek pokrojonej wędzonki (boczek lub baleron, kiełbasa)
1-2 ząbki czosnku rozdrobnionego
posiekana natka albo koperek
przyprawy: sól, cukier, tymianek, kminek, papryka ostra i słodka, 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie roladek na filmie LINK
Schab dzielę na plastry, jak na typowe schabowe. Rozbijam tłuczkiem każdy, dość cienko i oprószam solą. Odstawiam na około pół godziny.
Każdy kotlet smaruję marynatą i odstawiam na minimum 2 godziny, żeby dobrze skruszyć mięso.
Na dużej patelni podsmażam wędzonkę i dodaję zaraz cebulę. Chwilę podsmażam do jej zeszklenia. Dodaję grzyby, czosnek, przyprawy. Mieszam i krótko podsmażam. Dodaję zaraz kapustę i duszę całość do zmiękczenia kapusty i odparowania większej ilości wody. Doprawiam solą, cukrem i octem. Warto dodać na koniec posiekaną zieleninę. Mieszam i odstawiam do wystudzenia.
Nadziewam każdy kotlet porcją farszu, postępując tak, jak przy gołąbkach. Dla pewności lepiej spiąć roladki czy kieszonki wykałaczką.
Piekarnik ustawiam na 180 stopni C, grzałka z góry i dołu.
Układam roladki na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej, żeby patelnia miała rączkę zdejmowaną lub metalową). Podsmażam roladki krótko na rumiano z każdej strony. Zalewam tyle co ugotowanym sosem pomidorowym. Przykrywam pokrywą i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Dopiekam około 10-15 minut.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.