Strony

wtorek, 13 czerwca 2017

Drobiowe poduszki pychota z pieczarkami, mozzarellą i żurawiną

Witam serdecznie amatorów mięsnych przysmaków. Polecam sprawdzone fantastyczne w smaku poduszeczki z kurczaka, ściśle mówiąc z fileta. Na 10 takich nadziewanych poduszek potrzeba 5 pojedynczych piersi. Z jednej połówki uzyskujemy 2 poduszki...










Składniki na 10 poduszek drobiowych

5 pojedynczych sporych piersi lub 2,5 podwójnej
6-8 średnich pieczarek
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1 kulka mozzarelli
1 łyżka z brzuszkiem bułki tartej
garść żurawin lub śliwek suszonych pokrojonych albo moreli (dodatki opcjonalne i wg uznania)

przyprawy po szczypcie: sól, pieprz, kminek, oregano, papryka mielona słodka i ostra

Panierka

kilka łyżek bułki tartej
1-2 białka
przyprawy jak wyżej po szczypcie

Oraz:

wykałaczki
tłuszcz do smażenia




Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Odcinam od piersi strzępki mięsa, które nie nadają się do nadziewania i odkładam do innej potrawy. Dzielę na połówki piersi i każdą rozcinam ostrożnie nożem wzdłuż linii przecięcia tak, żeby powstała kieszonka.



Oprószam mięso solą i niewielką ilością przypraw naturalnych i odstawiam na czas przygotowania farszu, czyli około 20-30 minut

Podsmażam pokrojoną na drobno cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się ciut zrumieni dodaję czosnek i zaraz pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Duszę około 3-5 minut. W trakcie przyprawiam. Na koniec dodaję posiekaną zieleninę zaraz po wyłączeniu grzania i odstawiam całość do wystudzenia.




Kroję mozzarellę w kostkę, którą dodaje do przestudzonego farszu. Dodaję także 1 łyżkę bułki tartej i garść żurawin, żeby farsz nie rozlatywał się zbytnio po upieczeniu



Wypełniam poduszki farszem, lekko i ostrożnie go ubijając.  Zamykam od góry ścianki mięsa przewlekając przez nie wykałaczkę. Wykałaczki po upieczeniu poduszek przed trzeba usunąć.



Do białka dodaję ciut soli i przypraw jak wyżej i roztrzepuję widelcem. Poduszki drobiowe obtaczam najpierw w białku, potem w bułce. Układam na rozgrzanym tłuszczu i podsmażam z każdej strony krótko do zrumienienia.






Dopiekam poduszki pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do temp.190 stopni C. około 10 minut. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika





18 komentarzy:

  1. Super, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, nie jadłam jeszcze takich a wyglądają naprawdę wyśmienicie! Koniecznie musze spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę wypróbować! Pozdrawiam Pani Celino i życzę smacznego

      Usuń
  3. Kurczak się sprawdza pod każdą postacią, u nas gości najczęściej, bo robi się szybko i pasuje do wszystkiego. Chętnie wypróbuję ten przepis, bo wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam Cię. To prawda z pysznym kurczakiem pewne przepisy. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Wyglądają apetycznie muszę wypróbować .

      Usuń
  4. RObilam wczoraj. Wyszly idelanie. Pycha ! ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam z czym mogę podać jako danie obiadowe . Pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealnie pasuje na obiad. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie, są wspaniałe, wręcz przepyszne. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Zrobiłam. Wyszły pyszne i bardzo apetycznie wyglądały.

    OdpowiedzUsuń
  7. P.Weroniko podziwiam p.dania.Zaraz się zabieram za poduszeczki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Może ktoś z was słyszał o sklepie internetowym https://senpo.pl/ z bardzo dobrymi poduszkami.Z tego co ja wiem to w tym sklepie internetowym kupuje bardzo dużo osób.Moim zdaniem w każdym domu powinna być przynajmniej jedna bardzo dobra poduszka,ale tak naprawdę to w moim domu tych poduszek jest aż piętnaście i każda jest bardzo fajna.

    OdpowiedzUsuń
  9. W składzie nie ma mowy o zieleninie. Proszę o uzupełnienie. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.