Składniki na 10 poduszek drobiowych
5 pojedynczych sporych piersi lub 2,5 podwójnej
6-8 średnich pieczarek
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1 kulka mozzarelli
1 łyżka z brzuszkiem bułki tartej
garść żurawin lub śliwek suszonych pokrojonych albo moreli (dodatki opcjonalne i wg uznania)
przyprawy po szczypcie: sól, pieprz, kminek, oregano, papryka mielona słodka i ostra
Panierka
kilka łyżek bułki tartej
1-2 białka
przyprawy jak wyżej po szczypcie
Oraz:
wykałaczki
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Odcinam od piersi strzępki mięsa, które nie nadają się do nadziewania i odkładam do innej potrawy. Dzielę na połówki piersi i każdą rozcinam ostrożnie nożem wzdłuż linii przecięcia tak, żeby powstała kieszonka.
Oprószam mięso solą i niewielką ilością przypraw naturalnych i odstawiam na czas przygotowania farszu, czyli około 20-30 minut
Podsmażam pokrojoną na drobno cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się ciut zrumieni dodaję czosnek i zaraz pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Duszę około 3-5 minut. W trakcie przyprawiam. Na koniec dodaję posiekaną zieleninę zaraz po wyłączeniu grzania i odstawiam całość do wystudzenia.
Kroję mozzarellę w kostkę, którą dodaje do przestudzonego farszu. Dodaję także 1 łyżkę bułki tartej i garść żurawin, żeby farsz nie rozlatywał się zbytnio po upieczeniu
Wypełniam poduszki farszem, lekko i ostrożnie go ubijając. Zamykam od góry ścianki mięsa przewlekając przez nie wykałaczkę. Wykałaczki po upieczeniu poduszek przed trzeba usunąć.
Do białka dodaję ciut soli i przypraw jak wyżej i roztrzepuję widelcem. Poduszki drobiowe obtaczam najpierw w białku, potem w bułce. Układam na rozgrzanym tłuszczu i podsmażam z każdej strony krótko do zrumienienia.
Dopiekam poduszki pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do temp.190 stopni C. około 10 minut. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Super, koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziękuję za miłe odwiedziny
UsuńWow, nie jadłam jeszcze takich a wyglądają naprawdę wyśmienicie! Koniecznie musze spróbować.
OdpowiedzUsuńProszę wypróbować! Pozdrawiam Pani Celino i życzę smacznego
UsuńKurczak się sprawdza pod każdą postacią, u nas gości najczęściej, bo robi się szybko i pasuje do wszystkiego. Chętnie wypróbuję ten przepis, bo wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam Cię. To prawda z pysznym kurczakiem pewne przepisy. Pozdrawiam
UsuńWyglądają apetycznie muszę wypróbować .
UsuńRObilam wczoraj. Wyszly idelanie. Pycha ! ��
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i ocenę. Pozdrawiam
UsuńWitam z czym mogę podać jako danie obiadowe . Pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńIdealnie pasuje na obiad. Pozdrawiam
UsuńDziękuję serdecznie, są wspaniałe, wręcz przepyszne. Pozdrawiam
UsuńWygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Wyszły pyszne i bardzo apetycznie wyglądały.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne danie zrobilam
OdpowiedzUsuńP.Weroniko podziwiam p.dania.Zaraz się zabieram za poduszeczki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoże ktoś z was słyszał o sklepie internetowym https://senpo.pl/ z bardzo dobrymi poduszkami.Z tego co ja wiem to w tym sklepie internetowym kupuje bardzo dużo osób.Moim zdaniem w każdym domu powinna być przynajmniej jedna bardzo dobra poduszka,ale tak naprawdę to w moim domu tych poduszek jest aż piętnaście i każda jest bardzo fajna.
OdpowiedzUsuńW składzie nie ma mowy o zieleninie. Proszę o uzupełnienie. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń