Składniki
2 litry mleka zsiadłego świeżego tzn. niezbyt kwaśnego, czyli takie świeże mleko, które ścięło się w cieple kilka godzin temu. Zamiast mleka może być jogurt około 1 litra
3 galaretki cytrynowe (w tym jedna do wylania na wierzch)
50-60 ml mleka lub śmietanki
około 0,5 kg truskawek lub inne owoce
około 200 g ciastek do wyłożenia formy lub spód biszkoptowy LINK
prosty poncz do ciastek: pół szklanki wody zimnej przegotowane plus 2-3 talarki cytryny
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Latem nastawiam zwykłe mleko (najlepsze niepasteryzowane) na siadłochę, która w cieple jest już następnego dnia.
Osączam 2 litry mleka zsiadłego z serwatki przez godzinę, może dwie, na gazie, wyłożonej w sicie, , co średnio daje połowę ilości do użycia
2 galaretki zalewam zimnym mlekiem, które po chwili spęcznieje. Wstawiam wtedy do rondla z gorącą wodą, żeby galaretki dobrze się rozpuściły na jednolity płyn
1 galaretkę zalewam w naczyniu 450 ml gorącej wody wg przepisu na opakowaniu, ale z ciut mniejszą ilością wody.
Masę mleczną odsączoną miksuję krótko, by była bardziej jednolita i by trochę się napowietrzyła. Do galaretek rozpuszczonych w mleku, które powinny być dość ciepłe, dodaję kilka łyżek masy z zsiadłego mleka. Mieszam energicznie i natychmiast dodaję do pozostałej masy mlecznej. Krótko miksuję do jednolitej masy. Jeśli słabo żeluje, wstawiam na chwilę do lodówki.
Ciastka w formie nasączam ponczem. Użyłam trochę za dużej formy o średnicy 24 cm, ale wystarczy zwiększyć np masę mleczną o pół litra lub jogurtową dodając 2 łyżeczki z czubkiem żelatyny lub kolejną galaretkę.
Wylewam masę na ciastka i ponownie wkładam na kilka lub kilkanaście minut do lodówki, żeby lepiej się ścięła.
Wykładam owoce. Jeśli galaretka już żeluje, gęstnieje, wylewam na truskawki i wstawiam do lodówki. Całość szybko się zestali, jeśli wcześniejsza masa z truskawkami była również kilka minut w lodówce.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Wszystko to wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń