Składniki na 3-4 porcje
średnia kapusta
mała cebula
ząbek czosnku
zielenina - u mnie koperek i szczypior (jak jest szczypior cebulę można pominąć)
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
przyprawy po szczypcie: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, cukier (cukier opcjonalnie)
łyżka octu jabłkowego (ocet opcjonalnie)
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Kapustę rozdrabniam na średnią kostkę, nie za małą. Opłukuję pod bieżącą wodą na sicie i odstawiam do osączenia. W międzyczasie przygotowuję deskę smaku, czyli siekam cebulę, czosnek na drobniutko i grubsze łodyżki kopru. Zaczynam od podsmażenia cebuli na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się ciut zeszkli, dodaję czosnek z koprem. Mieszam kilka sekund i zaraz dodaję osączoną kapustę. Mieszam cały czas wszystko, ale ten czas krótki, bo kapusta młoda mięknie w kilka minut. Mieszam też po to, by kapusta jednakowo dochodziła. Nadmiar wody z kapusty odparowuje, więc nie ma potrzeby zagęszczania, ale gdyby kapusta była już bardzo miękka a soku zbierało się nadal sporo to wystarczy dodać łyżkę bułki tartej i wymieszać całość. W trakcie siekam delikatniejszy koper i szczypior, który dodaję pod koniec duszenia kapusty. Dodaję ocet i przyprawiam do smaku. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam taką. Najprostsza i najlepsza.
OdpowiedzUsuńPolecam! Pozdrawiam serdecznie
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam
UsuńWygląda bardzo apetycznie i witaminowo,spróbuję,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziękuję Modraszko za odwiedziny
UsuńMama zawsze ją robiła jak mieszkałam z rodzicami.Mam sentyment do tej kapusty.
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła jednak zasmażkę z mąki i tluszczu w tym przepisie, reszta podobnie. Ja natomiast dolewalam zawsze za dużo octu.
Moja mama też robiła zasmażkę, ale można się bez niej obyc, wystarczy odparować więcej płynu
Usuń