Składniki na 4 porcje
1-2 pęczki rzodkiewki
Składniki bazowe: mała marchewka i pietruszka pokrojona w drobna kostkę-taka naturalna prosta jarzynka, 2-3 spore ziemniaki, mała cebula, ciut tłuszczu do podsmażenia cebuli i rzodkiewki. Do zagęszczenia lubię dodawać kaszę lub płatki owsiane, bo tak zdrowiej i nie muszę zagęszczać zupy mąką.
Do zabielenia: 4-5 łyżek mleka albo jogurtu lub łyżka chudej śmietany
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Ziemniaki, marchew, pietruszkę zalewam około 1,5 litra wody. Doprowadzam do wrzenia i dodaję kaszę, którą wcześniej opłukałam pod bieżącą wodą. Całość na tym etapie gotuję na minimalnym płomieniu aż kasza zmięknie. W międzyczasie czasie kroję rzodkiewkę w plastry, niezbyt cienkie. Na rozgrzanym tłuszczu krótko podsmażam cebulę i zaraz dodaję do niej rzodkiewkę. Mieszam i duszę około 2-3 minut. Dodaję rzodkiewkę z cebulą do gotującej się zupy na kilka minut przed końcem a na minutę przed końcem dodaję posiekane liście rzodkiewki. W trakcie przyprawiam. Zupę można zabielić - ja dodałam kilka łyżek mleka. Pychota!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.