Składniki solanki do kaczki o wadze około 2,5 kg
2 litry zimnej wody
2 łyżki z brzuszkiem soli
2 łyżeczki cukru
50-80 ml octu jabłkowego lub 250 ml cydru
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku lub ziół prowansalskich
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego i kminku
szczyptę chili lub pieprzu czarnego
Przygotowanie w dużym naczyniu
Oczyszczoną i obmytą kaczkę zanurzam w solance - w roztworze, z podanych wyżej składników wymieszanych z wodą. Przykrywam pokrywą i odstawiam do następnego dnia.
Następnego dnia osączam kaczkę z zalewy i przygotowuję marynatę.
Marynata do kaczki
około 200 ml maślanki lub kefiru
1 łyżka z brzuszkiem miodu
2 łyżeczki musztardy (u mnie chrzanowa)
2-3 łyżki oleju lub masła stopionego
1-2 ząbki rozdrobnionego czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
przyprawy: łyżeczka z brzuszkiem majeranku lub ziół prowansalskich, po szczypcie kminku, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, soli
Mieszam składniki marynaty. Połową ilości smaruję dokładnie kaczkę na zewnątrz i wewnątrz. Odstawiam na około 4-5 godzin pod przykryciem. Pozostałą marynatą będę polewać kaczkę w trakcie pieczenia.
W międzyczasie przygotowuję farsz do kaczki
Składniki farszu na kaczkę o wadze około 2,5 kg
około 30 dag podrobów lub samej wątróbki drobiowej
około 30 dag mięsa drobiowego
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
1-2 jajka
ciut tłuszczu do podsmażenia
przyprawy: łyżeczka majeranku, po szczypcie pieprzu ziołowego, gałki muszkatołowej, pieprzu czarnego, sól do smaku
Przygotowanie farszu
Obmytą i osączoną wątróbkę i mięso podsmażam kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaję pod koniec podrumienioną cebulę, posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku. Po przestudzeniu rozdrabniam na miałko lub mielę w maszynce. Dodaję kaszę mannę, jajko, trochę gałki muszkatołowej i mieszam.
Nadziewam kaczkę nadzieniem i przy pomocy wykałaczek spinam skórę od strony kuperka. Najpewniej zszyć kaczkę sznurkiem do wędlin, nie ściągając zbytnio skóry - ja spięłam wykałaczkami, gdzie zakładki samo przez się muszą być trochę większe a to z kolei poskutkowało pęknięciem skóry, która podczas pieczenia zawsze się trochę kurczy.
Rozgrzewam piekarnik do 195 stopni C., grzałka góra-dół
Przygotowuję naczynie żaroodporne, na spód którego układam pokrojone warzywa- 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 nieduże jabłka, mała cebula pokrojona w piórka. Warzywa delikatnie przyprawiam majerankiem, solą, pieprzem i polewam 1-2 łyżkami stopionego masła lub oleju.
Układam kaczkę na mieszance jarzynowo-owocowej. Smaruję jeszcze wierzch niewielką ilością marynaty i wstawiam bez przykrycia do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut. Chodzi o to, żeby mięso szybko się ścięło po wierzchu i nie puszczało soków, utrzymując soczystość wewnątrz kaczki.
Kolejny etap - obniżam temperaturę do 180 stopni C, polewam kaczkę marynatą i sokiem jarzynowym, zbierającym się na dole naczynia. Przykrywam naczynie i piekę około godziny.
Kolejny etap: Obniżam temperaturę do 165 stopni C i piekę kolejną godzinę. - w trakcie ponownie polewam kaczkę i przykrywam naczynie. W połowie czasu odbieram nadmiar płynu z naczynia i zostawiam kaczkę do końca pieczenia bez przykrycia, żeby nabrała rumieńców. Tłuszczyk, który się wytopił, zleję do słoika a płyn i warzywa zostawię do pysznego sosu.
Sos do kaczki bez zagęszczania
Upieczone warzywa i jabłka miksuję z resztką płynu blenderem. Jeśli jest zbyt gęsty dodaję ciut wody. Przyprawiam w razie potrzeby solą i pieprzem, choć u mnie nie było to konieczne. Sprawdzony pyszny aromatyczny sos -odpowiedni na słoność i lekko słodko kwaśny. Kolor można podkręcić koperkiem lub natką z pietruszki. Polecam!
Życzę Radosnych Zdrowych i Pysznych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam Weronika
widać że jest soczysta! mniam:)
OdpowiedzUsuńDziekuję za odwiedziny. Polecam!
UsuńWygląda apetycznie, czy tak samo można zrobić kaczkę nadziewaną jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście. Każdy nadziewa, jak lubi. Mozna dodać mieszane owoce. Pozdrawiam serdecznie
UsuńPani Weroniko, jeśli robię kaczkę poporcjowana i bez farszu to mogę piec krócej? Dziękuję za przepis bo cała resztę wykorzystałem dokładnie tak jak Pani pokazała, tylko nie wiem czy jest potrzeba tak długo piec
OdpowiedzUsuńMożna skrócić, ale najlepiej sprawdzić widelcem czy miękkie- kaczka to niestety nie kurczak
UsuńWitam.Jest już pózno ale jeszcze szybciutko pare słów.,Upiekłam makowiec wg.przepisu z bloga.zrobiłam solanke do kaczki.Już robiłam i tak smakowała,ze domownicy proszą o jeszcze.Weroniko Zdrowych spokojnych Swiąt.Dalszej kreatywności na Nowy Rok.Mam zamiar na długo tu zagoScić.pozdr. Grażyna
OdpowiedzUsuńWitam Pani Grażynko i bardzo dziękuje za serdeczne słowa i ocenę. Życzę Pani i Bliskim Zdrowia, SZczęścia w Nowym 2018. Pozdrawiam cieplutko
UsuńWitam robiłam solanke do kaczki i gęsi wychodzi przepyszne, jest krucha i miękka. Ja nadziewam jabłkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.