Potrzebujemy na 4 porcje
połówkę dyni makaronowej bez środka z nasionami
- około 1 kg
Sos chrzanowy
2 łyżki z brzuchem jogurtu naturalnego gęstego
spora łyżeczka chrzanu tartego
2 łyżki oleju tłoczonego na zimno albo oliwy ( u mnie olej lniany)
płaska łyżka majonezu
trochę natki z pietruszki
spora łyżeczka miodu lub czubata cukru - ilość wg uznania
ciut soli do smaku
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Umytą dynię i oczyszczoną ze środka z nasionami dzielę na ćwiartki. Wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 10 minut. Trzeba sprawdzić pod koniec, czy aby dynia nie za bardzo zmiękła. Zbyt miękka nie będzie nadawała się na taką lekko chrupiącą sałatkę a raczej na dżem. Z reguły po 10 minutach jest akurat, ale różnie to bywa. Potem trzeba wyjąć i odczekać kilka minut, żeby dynia ostygła. Po czym wydrapuję widelcem makaron- bardzo łatwy i przyjemny etap. Resztki z dyni zużyję do dżemu. Doprawiam makaron sosem chrzanowym, którego składniki wystarczy dobrze wymieszać, posiekać natkę i dodać wszystko do makaronu z dyni. Gotowe.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Witam Pani Weroniko. Dziękuje za przepis doskonały.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie! Dziekuję za serdeczne odwiedziny. Polecam!
UsuńŚwietny post, super blog :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.
Witam. Dziękuję za miłe odwiedziny! Olej lniany świetny do sałatek, surowek. Polecam!
UsuńKurde to musi być genialne! Ja ostatnio zupę krem jadłam według przepisu kcalmar. Zaczynam lubić dynię! Serio!
OdpowiedzUsuńDynia to super odzywka po przyprawieniu potrafi mile zaskoczyć a do tego ten piękny kolor. Namawiam!
Usuńświetny przepis, uwielbiam dynie makaronową, ale takiej sałatki jeszcze nie jadłam, koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Dziękuję za miłe odwiedziny. ZYczę smacznego!
UsuńDynia makaronowa? Nie wiedziałam, że taka jest, ale na sałatkę się chętnie skuszę. Dynia ma potencjał.
OdpowiedzUsuńŚwietna jest ta dynia. Możesz też zrobić z nią spaghetti. Polecam!
UsuńDlaczego dynie makaronowa "na makaron" trzeba piec ok 1 godz. w temp. 200 -220 st. a na sałatkę tak krótko wg. Pani przepisu? Pozdrawiam Joanna
OdpowiedzUsuń