Pampuch z sosem pieczarkowym |
Pampuchy z kremem serowym i sosem owocowym |
Składniki na około 22 szt (wielkość standard)
0,5 kg maki uniwersalnej
płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
25 g drożdży świeżych
1 żółtko
50 g masła 82% tłuszczu
około 300-330 ml wody lub mleka (ilość płynu do uzyskania średnio gęstej masy)
Składniki na prosty pyszny krem serowy do pampuchów
150 g sera twarogowego
2-3 łyżeczki cukru lub miodu
około 200 ml mleka lub wody
łyżeczka cynamonu (czasami dodaję, bo u mnie tylko ja lubię)
Przygotowanie
Mąkę mieszam w misce z solą na sucho. Robię w mące zagłębienie, do którego wsypuję rozdrobnione drożdże a te posypuję cukrem, żeby szybciej fermentowały. Wlewam ciepłą wodę do posłodzonych drożdży(około 100 ml) (temperatura wody maks. 38 stopni C.) . Czekam kilka minut aż podrosną.
Topię masło.
Kiedy drożdże spęcznieją dodaję żółtko i na początek około 200 ml ciepłej wody. Wyrabiam wstępnie ręcznie lub robotem, dodając w trakcie resztę wody w takiej ilości jak potrzeba, by ciasto miało konsystencję rzadszą od ciasta kluskowego.
Moja rada: Jeśli luchnie się Wam za dużo wody, nie wpadajcie w panikę tylko dodajcie ciut mąki...
Na końcu dodaję strumieniem ciepłe masło i wyrabiam jeszcze 3-4 minuty. Ciasto przypomina gęsty krem. Posypuję je niewielką ilością mąki, żeby nie przywarło do ściereczki lub talerza. Odstawiam pod przykryciem na tak długo aż podrośnie - średnio trwa to około 30-60 minut.
Po wyrośnięciu ciasto przerabiam krótko, żeby nabrało elastyczności. Dzielę na porcje. Wałkuję na grubość 1-2 cm. Wykrawam szklanką kółka. Okrawki dodaję do kolejnej porcji. Krótko przerabiam, wałkuję i wykrawam i.t.d.. Kółka odstawiam do wyrośnięcia minimum na pół godziny.
Układam wyrośnięte kółka na posmarowanym sitku umieszczonym w garnku nad wodą, kiedy ta zaczyna się gotować. Przykrywam gar i gotuję na parze 13-15 minut na umiarkowanym grzaniu.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam jeść na słodko <3
OdpowiedzUsuńKiedys lubiłam tylko na słodko a teraz i tak i tak...
UsuńPięknie to Pani pokazała. Ja zawsze kupowałam gotowe pampuchy a potem w domu na sito i nad garnek, po chwili już miałam gotowe:):) dla moich najbliższych podaje zawsze z sosem jagodowym. Uwielbiamy, ale teraz spróbuje Pani sposobem. Oglądając filmik "wystraszyłam" sie, ze to ciasto takie luźne, ale po wyrośnięciu zauwazylam, iz można już z nim spokojnie pracowac. Dziękuję
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłą wizytę. Ciasto mozna zrobic bardziej gęste, ale pampuchy mogą byc suchsze. Warto spróbować domowych, raz ze zdrowsze a dwa, zeby się przekonać jaka jest różnica.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ależ to pysznie wygląda Weroniko, muszę koniecznie takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie!!! Dziękuję Małgosiu za odwiedziny. Pozdrawiam
Usuń... jak zawsze sa Twoje jedzonka wspaniale :) bede robic <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z Hamburga :)
Dziękuję za miłe odwiedziny! Polecam! Pozdrawiam serdecznie
UsuńWitam. Bardzo proszę o przepis na sos pieczarkowy na email jfo32@wp.pl - będę niezmiernie wdzięczna. Jestem oczarowana Weroniko twoją pomysłowością kulinarną i stosuję twoje przepisy, które są bardzo smaczne !!! :) Jesteś super !!
OdpowiedzUsuńJoanna
Czy ja tez bym mogla prosic o przepis na sos pieczarkowy?
OdpowiedzUsuńineswaszkiewicz@gmail.com
Dziekuje!
Fantastyczny przepis, fantastycznie to wyglada!
Bardzo dobre. Przepis przetestowany. Przeraziłem sie tym, ze ciasto wyszło lekko luźne ale po wyrośnięciu ma inną konsystencję. Polecam ten przepis
OdpowiedzUsuńKochana robię dzisiaj :) Bardzo przejrzysty przepis , bez udziwnień ...Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPani Weroniczko, czy można je przetrzymać do następnego dnia? pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń