Strony

czwartek, 13 października 2016

Pampuchy, parowańce idealne rób ze mną krok po kroku

Witam Kochani! Dzisiaj podzielę się moim sposobem na pampuchy - mięciutkie i pulchne. Mam nadzieję, ze filmik instruktażowy, który dołączam zachęci Was, bo tak naprawdę ciasta drożdżowe są bardzo proste i smaczne. Poradzicie sobie na pewno. Trzymam kciuki!

Pampuch z sosem pieczarkowym


Pampuchy z kremem serowym i sosem owocowym





Składniki na około 22 szt (wielkość standard)


0,5 kg maki uniwersalnej

płaska łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

25 g drożdży świeżych

1 żółtko

50 g masła 82% tłuszczu

około 300-330 ml wody lub mleka (ilość płynu do uzyskania średnio gęstej masy)



Składniki na prosty pyszny krem serowy do pampuchów



150 g sera twarogowego

2-3 łyżeczki cukru lub miodu

około 200 ml mleka lub wody

łyżeczka cynamonu (czasami dodaję, bo u mnie tylko ja lubię)




Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie



Mąkę mieszam w misce z solą na sucho. Robię w mące zagłębienie, do którego wsypuję rozdrobnione drożdże a te posypuję cukrem, żeby szybciej fermentowały. Wlewam ciepłą wodę do posłodzonych drożdży(około 100 ml) (temperatura wody maks. 38 stopni C.) . Czekam kilka minut aż podrosną.

Topię masło.

Kiedy drożdże spęcznieją dodaję żółtko i na początek około 200 ml ciepłej wody. Wyrabiam wstępnie ręcznie lub robotem, dodając w trakcie resztę wody w takiej ilości jak potrzeba, by ciasto miało konsystencję rzadszą od ciasta kluskowego.

Moja rada: Jeśli luchnie się Wam za dużo wody, nie wpadajcie w panikę tylko dodajcie ciut mąki...
Na końcu dodaję strumieniem ciepłe masło i wyrabiam jeszcze 3-4 minuty. Ciasto przypomina gęsty krem. Posypuję je niewielką ilością mąki, żeby nie przywarło do ściereczki lub talerza. Odstawiam pod przykryciem na tak długo aż podrośnie - średnio trwa to około 30-60 minut.

Po wyrośnięciu ciasto przerabiam krótko, żeby nabrało elastyczności. Dzielę na porcje. Wałkuję na grubość 1-2 cm. Wykrawam szklanką kółka. Okrawki dodaję do kolejnej porcji. Krótko przerabiam, wałkuję i wykrawam i.t.d.. Kółka odstawiam do wyrośnięcia minimum na pół godziny.

Układam wyrośnięte kółka na posmarowanym sitku umieszczonym w garnku nad wodą, kiedy ta zaczyna się gotować. Przykrywam gar i gotuję na parze 13-15 minut na umiarkowanym grzaniu.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Kiedys lubiłam tylko na słodko a teraz i tak i tak...

      Usuń
  2. Pięknie to Pani pokazała. Ja zawsze kupowałam gotowe pampuchy a potem w domu na sito i nad garnek, po chwili już miałam gotowe:):) dla moich najbliższych podaje zawsze z sosem jagodowym. Uwielbiamy, ale teraz spróbuje Pani sposobem. Oglądając filmik "wystraszyłam" sie, ze to ciasto takie luźne, ale po wyrośnięciu zauwazylam, iz można już z nim spokojnie pracowac. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłą wizytę. Ciasto mozna zrobic bardziej gęste, ale pampuchy mogą byc suchsze. Warto spróbować domowych, raz ze zdrowsze a dwa, zeby się przekonać jaka jest różnica.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Ależ to pysznie wygląda Weroniko, muszę koniecznie takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie!!! Dziękuję Małgosiu za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
  4. ... jak zawsze sa Twoje jedzonka wspaniale :) bede robic <3
    Pozdrawiam z Hamburga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe odwiedziny! Polecam! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Witam. Bardzo proszę o przepis na sos pieczarkowy na email jfo32@wp.pl - będę niezmiernie wdzięczna. Jestem oczarowana Weroniko twoją pomysłowością kulinarną i stosuję twoje przepisy, które są bardzo smaczne !!! :) Jesteś super !!
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ja tez bym mogla prosic o przepis na sos pieczarkowy?
    ineswaszkiewicz@gmail.com

    Dziekuje!

    Fantastyczny przepis, fantastycznie to wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobre. Przepis przetestowany. Przeraziłem sie tym, ze ciasto wyszło lekko luźne ale po wyrośnięciu ma inną konsystencję. Polecam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana robię dzisiaj :) Bardzo przejrzysty przepis , bez udziwnień ...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Weroniczko, czy można je przetrzymać do następnego dnia? pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.