środa, 21 września 2016

Super kruche ciastka z powidłami łatwy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się moim sprawdzonym przepisem na ciasto do różnych wypieków. Możecie z niego piec udane babeczki, rurki do kremu czy spody do serników i szarlotek. Fantastyczne w smaku domowe wyroby, chrupiące i dobre do dłuższego przechowania!




Po upieczeniu ciasto nie przywiera do foremek, bardzo łatwo z nich wychodzi i nie trzeba ich smarować przed włożeniem. Na początek wypróbujcie łatwe ciasteczka bez foremek.


Składniki na około 50 sztuk



0,5 kg mąki tortowej

200 g masła 82% tłuszczu lub sprawdzonej margaryny

60 g cukru (około 1/4 szklanki a 250 ml)

1 całe jajo

1 żółtko

1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie-do rurek i babeczek najlepiej pominąć całkowicie ten składnik)

szczypta soli

ciut zimnej wody, żeby ciasto łatwiej się wyrobiło

aromat

dodatkowo: gęste powidła około 150 ml



Przygotowanie



LINK do przygotowania na filmie



Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszam na sucho. Dodaję rozdrobnione masło. Mieszam z grubsza i zaraz dodaję całe jajo i żółtko. Białko przyda się przy formowaniu ciastek. Możecie go też użyć do posmarowania ciastek i posypania cukrem, ale można to zupełnie pominąć, bo ciastka mają odpowiednią ilość słodyczy. Ciasto wyrabiam, dodając w trakcie ciut zimnej wody- około 20-30 ml, żeby szybko zbiło się w kulę.

Ciasto wkładam w folii albo pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.



Po wyjęciu dzielę ciasto na 3 części i każdą z nich kolejno przerabiam krótko na stolnicy, podsypując mąką. Zaraz kiedy zrobi się elastyczne, wałkuję placki na 2-3 mm i kroję w kwadraty o boku mniej -więcej 6-7 cm. Układam centralnie niedużą łyżeczkę powideł i smaruję roztrzepanym białkiem jeden róg wszystkich kwadratów. Dzięki temu, łatwiej zlepić go z przeciwległym rogiem, no i ciastka nie rozłożą się w piekarniku.

Układam ciastka w odstępach w formie, na papierze do pieczenia.



Moja rada: Jeśli będziecie piec babeczki, rurki, czy spód kruchy, nie smarujcie foremek. Po wyjęciu trzeba tylko odczekać aż trochę ciastka przestygną, puknąć delikatnie foremką o deskę i ciastka wychodzą łatwiutko a i bez pukania wyjmują się dobrze, nie zostawiając śladów na foremkach. Umyć foremki jednak trzeba i dobrze wysuszyć!

Ciastka wkładam do rozgrzanego piekarnika do 190-195 stopni C., grzałka z góry i z dołu na około 13-15 minut. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły.

Życzę wspaniałych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

22 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie właśnie ciasto chłodzi się w lodówce. Będą przełożone wisnią oraz prażonym jabłkiem. Także dwa smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Już jestem ciekawa, jak wyszły. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Z jabłkiem lepsze. Mniej słodkie.

      Usuń
  3. Bardzo pyszne ciasteczka, wiele razy piekłam dla rodzinki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i wypróbowanie przepisu. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. witam Pani Weroniko, chciałam zapytać, jak długo trzeba piec te ciasteczka jeśli bym zrobiła na początek tylko takie wykrawane bez nadzienia i na jaką grubość wałkować ciasto? pozdrawiam serdecznie Elżbieta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Elu. Czas pieczenia jest podobny około 10 minut - trzeba zaglądać, bo moga się szybko przypalić. Wałkowałam na ok. 3 mm, jak podaje w przepisie. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź. Zyczę miłego dnia:)

      Usuń
  5. Bardzo dobre ciasteczka, mąź je uwielbia i często je piekę. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam serdecznie Panią i bliskich// dziękuje za opinię

      Usuń
  6. Wyszły pyszne :) polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka są przepyszne! Wychodzą każdemu także super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Maria, miałam problem z rozwałkowaniem ciasta, które wyszło mocno twarde. Czy u Pani też tak jest. Generalnie ciasteczka bardzo smaczne.
    Serdecznie pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Weroniko,
      napisałam do Pani 7 grudnia br. i nadal nie otrzymałam odpowiedzi. Ciasteczka zrobiłam, ale miałam problem z ciastem, które wyszło mi twarde. Nameczylam sie prz wałkowaniu. Nie wiem co zrobiłam nie tak, bo do tej pory nie otrzymałam od Pani odpowiedzi. Może teraz sie uda.
      Pozdrawiam,
      Maria

      Usuń
    2. Witam Pani Mario. Jestem zdziwiona, że ciasto wyszło twarde, bo przepis jeden z łatwiejszych a ciasto miękkie i nie rzadko trzeba podsypać mąką przy wałkowaniu. Upatruje tutaj, że może mąka była stara. Na pół kilo mąki do ciasta kruchego dodaje się 250 g masła lub dobrej margaryny - u mnie nieco chudsze (200 g masła), ale dodatek zimnej wody ładnie je uelastycznia-wodę może Pani następnym razem zastąpić 1-2 łyżkami zimnej śmietany. Wspomnę, że wcześniej w blogerze nikomu nie odpowiadałam na komentarze z uwagi, ze technicznie nie było to możliwe. Proszę na przyszłość najlepiej pytać na YT, bo nie wiem czy za jakiś czas znowu na blogerze nie będzie takiej możliwości. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Czy można czymś zastąpić margarynę?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.