Po upieczeniu ciasto nie przywiera do foremek, bardzo łatwo z nich wychodzi i nie trzeba ich smarować przed włożeniem. Na początek wypróbujcie łatwe ciasteczka bez foremek.
Składniki na około 50 sztuk
0,5 kg mąki tortowej
200 g masła 82% tłuszczu lub sprawdzonej margaryny
60 g cukru (około 1/4 szklanki a 250 ml)
1 całe jajo
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie-do rurek i babeczek najlepiej pominąć całkowicie ten składnik)
szczypta soli
ciut zimnej wody, żeby ciasto łatwiej się wyrobiło
aromat
dodatkowo: gęste powidła około 150 ml
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszam na sucho. Dodaję rozdrobnione masło. Mieszam z grubsza i zaraz dodaję całe jajo i żółtko. Białko przyda się przy formowaniu ciastek. Możecie go też użyć do posmarowania ciastek i posypania cukrem, ale można to zupełnie pominąć, bo ciastka mają odpowiednią ilość słodyczy. Ciasto wyrabiam, dodając w trakcie ciut zimnej wody- około 20-30 ml, żeby szybko zbiło się w kulę.
Ciasto wkładam w folii albo pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
Układam ciastka w odstępach w formie, na papierze do pieczenia.
Ciastka wkładam do rozgrzanego piekarnika do 190-195 stopni C., grzałka z góry i z dołu na około 13-15 minut. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły.
Życzę wspaniałych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam takie ciasteczka!:)
OdpowiedzUsuńNamawiam gorąco! Pozdrawiam
UsuńU mnie właśnie ciasto chłodzi się w lodówce. Będą przełożone wisnią oraz prażonym jabłkiem. Także dwa smaki.
OdpowiedzUsuńWitam.Już jestem ciekawa, jak wyszły. Pozdrawiam serdecznie
UsuńZ jabłkiem lepsze. Mniej słodkie.
UsuńCiasteczka bardzo kuszące!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo łatwe i wiemy, co jemy
UsuńWyglądają uroczo :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję! Polecam
UsuńBardzo pyszne ciasteczka, wiele razy piekłam dla rodzinki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i wypróbowanie przepisu. Pozdrawiam serdecznie
Usuńwitam Pani Weroniko, chciałam zapytać, jak długo trzeba piec te ciasteczka jeśli bym zrobiła na początek tylko takie wykrawane bez nadzienia i na jaką grubość wałkować ciasto? pozdrawiam serdecznie Elżbieta:)
OdpowiedzUsuńWitam Pani Elu. Czas pieczenia jest podobny około 10 minut - trzeba zaglądać, bo moga się szybko przypalić. Wałkowałam na ok. 3 mm, jak podaje w przepisie. Pozdrawiam serdecznie
Usuńdziękuję za odpowiedź. Zyczę miłego dnia:)
UsuńBardzo dobre ciasteczka, mąź je uwielbia i często je piekę. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Panią i bliskich// dziękuje za opinię
UsuńWyszły pyszne :) polecam
OdpowiedzUsuńCiasteczka są przepyszne! Wychodzą każdemu także super :)
OdpowiedzUsuńMaria, miałam problem z rozwałkowaniem ciasta, które wyszło mocno twarde. Czy u Pani też tak jest. Generalnie ciasteczka bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
Witam Pani Weroniko,
Usuńnapisałam do Pani 7 grudnia br. i nadal nie otrzymałam odpowiedzi. Ciasteczka zrobiłam, ale miałam problem z ciastem, które wyszło mi twarde. Nameczylam sie prz wałkowaniu. Nie wiem co zrobiłam nie tak, bo do tej pory nie otrzymałam od Pani odpowiedzi. Może teraz sie uda.
Pozdrawiam,
Maria
Witam Pani Mario. Jestem zdziwiona, że ciasto wyszło twarde, bo przepis jeden z łatwiejszych a ciasto miękkie i nie rzadko trzeba podsypać mąką przy wałkowaniu. Upatruje tutaj, że może mąka była stara. Na pół kilo mąki do ciasta kruchego dodaje się 250 g masła lub dobrej margaryny - u mnie nieco chudsze (200 g masła), ale dodatek zimnej wody ładnie je uelastycznia-wodę może Pani następnym razem zastąpić 1-2 łyżkami zimnej śmietany. Wspomnę, że wcześniej w blogerze nikomu nie odpowiadałam na komentarze z uwagi, ze technicznie nie było to możliwe. Proszę na przyszłość najlepiej pytać na YT, bo nie wiem czy za jakiś czas znowu na blogerze nie będzie takiej możliwości. Pozdrawiam
UsuńCzy można czymś zastąpić margarynę?
OdpowiedzUsuń