Składniki na około 5 kg świeżych jędrnych ogórków
3 cebule
4 ząbki czosnku
trochę kwiatostanów kopru lub nasiona kopru suchego
po płaskiej łyżeczce gorczycy białej na słoik 0,5 l
po kilka ziaren pieprzu prawdziwego na słoik
Zalewa do ogórków słodko-kwaśnych (5 kg)
około 3 litry wody
szklanka cukru (około 200 g)
3 łyżki soli z brzuszkiem (około 80 g)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka z brzuszkiem kurkumy
szczypta chili
1,5 szklanki octu spirytusowego 10% lub octu owocowego (375 ml)
1/4 szklanki oleju 50-60 ml
Przygotowanie sałatki
LINK do przepisu na filmie
Do wyparzonych sprawdzonych słoików, wkładam masę ogórkową, lekko uciskając i zostawiając ciut wolnej przestrzeni przed zakrętką.
Przygotowanie zalewy
Do wody dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Podgrzewam wodę. Do gorącej dodaję cukier i sól. Mieszam. Dodaję kurkumę i szczyptę chili. W tym momencie woda przybierze czerwonawy odcień, ale nie martwcie się to chwilowy kolor. Gotuję całość około 5 minut. Dodaję olej a na końcu ocet a barwa wody zmienia się na ładny żółtą barwę. Próbuję i w razie potrzeby koryguje smak. Czekam aż się całość zagotuje i zestawiam z ognia.
Kiedy się zagotuje zalewa, zaraz przelewam do słoików wypełnionych ogórkami. Dobrze zakręcam słoiki i wstawiam do garnka, gdzie wcześniej na ich dno położyłam płat ręcznika papierowego. Zalewam słoiki gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuję krótko 5-10 minut w szumiącej wodzie około 90 stopni C. Zostawiam słoiki do wystygnięcia w garnku. Przed schowaniem do piwnicy odwracam każdy słoik do góry dnem, by sprawdzić czy któryś nie przecieka.
Życzę Wszystkim bogatej spiżarni
Pozdrawiam Weronika
Mniam! Może jeszcze zdążę popełnić kilka słoiczków... O ile uda mi się dostać ogórki!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna przystawka nie tylko do kanapek. Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie to wygląda. Dodatek do obiadu czy po prostu przekąska :)
OdpowiedzUsuńPani Magdo namawiam. Pychota. Dziękuję za odwiedziny
UsuńPrzepyszna sałatka , lece zrobić drugą porcje....dziękuję za przepis i pozdrawiam...:)
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć kurkumę? 🙂
OdpowiedzUsuńmożna, ogórki też można pominąć
UsuńWygląda apetycznie właśnie robię zalewe.Czesto korzystam z Pani przepisów i wszystko wychodzi pyszne.Dziękuję
OdpowiedzUsuńJa robię jutro pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPyszne jest
OdpowiedzUsuńJaki czas muszą stać po zrobieniu ?
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam 3 słoiczki na spróbowanie :) zalewa pachnie ładnie i smakuje fajnie. Ciekawe jakie bedą ogóreczki. Pozdrawiam ze Szlembarku -Aneta
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna sałatka. Robię już kolejną porcję:) Dziękuję za przepis i polecam! :)
OdpowiedzUsuńŁadniej wygląda niż smakuje. Szkoda...
OdpowiedzUsuńDzisiaj je zrobiłam. Jestem ciekawa efektu końcowego...czyli smaku.
OdpowiedzUsuńSkorzystam na pewno z przepisu.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń