środa, 28 września 2016

Kotlety mielone nadziewane pieczarkami i serem sprawdzone

Witam Kochani! Dzisiaj proponuję kotlety mięsne ze sprawdzonym farszem i przepisem na dobre i łatwe mielone. Sprawdzi się idealnie mięso wieprzowo-wołowe niezbyt chude, ale i z drobiowym mielonym będzie rewelacja.



Składniki na 5-6 sporych kotletów


Mielone



około 0,5 kg mięsa mielonego niepaczkowanego(mięso według uznania, ale zmielone przez nas albo w sklepie na żądanie)

połowa zeszklonej cebuli z czosnkiem

1 białko lub jajko

1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)

kilka łyżek tłuszczu do smażenia 

ciut mąki pszennej do obtoczenia kotletów

przyprawy wg uznania- dałam małą płaską łyżeczkę soli, ciut tymianku, oregano i ostrej papryki


Farsz


4-5 pieczarek

połowa zeszklonej cebuli z czosnkiem

10 dag sera żółtego lub kulka mozzarelli

płaska łyżka bułki tartej

1-2 łyżki tłuszczu do smażenia

przyprawy: ciut soli, zioła jak wyżej po szczypcie





Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Do posiekanej podsmażonej cebuli dodaję czosnek. Połowę tej ilości dodaję do mięsa mielonego a drugą zostawiam na patelni, którą ciut przyprawiam i zaraz dodaję pokrojonę drobniej pieczarki. Duszę całość 2-3 minuty i odstawiam do wystudzenia. Łącze z pokrojonym w kostkę serem i bułką tartą. Przyprawiam niewielką ilością soli

Dodaję przyprawy do mielonego i trochę wyrabiam. Dodaje białko. Jeśli  mięso wydaje się mimo wyrabiania nadal rzadkie dodaję bułkę tartą, nie za dużo, żeby kotlety nie były twarde. Bułkę najlepiej dodawać w trakcie wyrabiania. Dobrze wyrobione mięso, choć na początku wydaje się rzadkie zrobi się jednolite, gęściejsze a przez to łatwe do formowania. 

Rozpłaszczam masę mięsną na dłoni i nakładam centralnie łyżkę farszu. Formuję jak pyzy czy knedle, oblepiając farsz dokładnie mięsem. Obtaczam w mące, zeby dodatkowo zamknąć ucieczkę składników ze środka podczas smażenia. Smażę, jak mielone kilka minut z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu i średnim grzaniu. Jeśli boicie się, że się nie dopieką. podrumieńcie kotlety krótko na patelni i wstawcie na 15 minut pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika-temperatura 180-190 stopni C- grzałka góra-dół.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że ostanio nie zbyt często kotlety mielone goszczą na naszym stole, ale takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Joanno. Warto wypróbować, zawsze trochę inne i smaczniejsze. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.