Składniki na 5-6 sporych kotletów
Mielone
około 0,5 kg mięsa mielonego niepaczkowanego(mięso według uznania, ale zmielone przez nas albo w sklepie na żądanie)
połowa zeszklonej cebuli z czosnkiem
1 białko lub jajko
1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
kilka łyżek tłuszczu do smażenia
ciut mąki pszennej do obtoczenia kotletów
przyprawy wg uznania- dałam małą płaską łyżeczkę soli, ciut tymianku, oregano i ostrej papryki
Farsz
4-5 pieczarek
połowa zeszklonej cebuli z czosnkiem
10 dag sera żółtego lub kulka mozzarelli
płaska łyżka bułki tartej
1-2 łyżki tłuszczu do smażenia
przyprawy: ciut soli, zioła jak wyżej po szczypcie
Przygotowanie
Do posiekanej podsmażonej cebuli dodaję czosnek. Połowę tej ilości dodaję do mięsa mielonego a drugą zostawiam na patelni, którą ciut przyprawiam i zaraz dodaję pokrojonę drobniej pieczarki. Duszę całość 2-3 minuty i odstawiam do wystudzenia. Łącze z pokrojonym w kostkę serem i bułką tartą. Przyprawiam niewielką ilością soli
Dodaję przyprawy do mielonego i trochę wyrabiam. Dodaje białko. Jeśli mięso wydaje się mimo wyrabiania nadal rzadkie dodaję bułkę tartą, nie za dużo, żeby kotlety nie były twarde. Bułkę najlepiej dodawać w trakcie wyrabiania. Dobrze wyrobione mięso, choć na początku wydaje się rzadkie zrobi się jednolite, gęściejsze a przez to łatwe do formowania.
Rozpłaszczam masę mięsną na dłoni i nakładam centralnie łyżkę farszu. Formuję jak pyzy czy knedle, oblepiając farsz dokładnie mięsem. Obtaczam w mące, zeby dodatkowo zamknąć ucieczkę składników ze środka podczas smażenia. Smażę, jak mielone kilka minut z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu i średnim grzaniu. Jeśli boicie się, że się nie dopieką. podrumieńcie kotlety krótko na patelni i wstawcie na 15 minut pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika-temperatura 180-190 stopni C- grzałka góra-dół.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Muszę przyznać, że ostanio nie zbyt często kotlety mielone goszczą na naszym stole, ale takich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWitaj Joanno. Warto wypróbować, zawsze trochę inne i smaczniejsze. Pozdrawiam
UsuńBardzo fajny pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziękuję za miłe odwiedziny. Pozdrawiam
Usuń