Składniki na 6 słoików a 300 ml
około 3,5 kg podłużnych mięsistych pomidorów
1 spora papryka czerwona
2-3 cebule
2-3 spore ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
3-5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki bazylii suszonej
ciut startej gałki muszkatołowej
40-50 ml oleju np: słonecznikowego
40-50 ml octu lub soku z cytryny
około 150 g cukru
2 łyżeczki soli
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Pomidory kroję na mniejsze kawałki-jeśli rdzenie mają twarde warto je usunąć. Wkładam do garnka. Dorzucam oczyszczoną z nasion paprykę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję pomidory, często mieszając, by odparować jak największą ilość wody. Pomidorom gotowanie nie szkodzi, wręcz przeciwnie a my możemy sporo skorzystać, bo wartości mają niemało - karoteny, likopen, potas... Więcej
Na pół godziny przed końcem gotowania dodaje podsmażoną cebulę z czosnkiem i bazylią.
Kiedy masa dość gęsta zestawiam z ognia i lekko studzę. Przecieram ciepłą przez sito i ponownie wstawiam garnek na grzanie. Dodaję sól, cukier, paprykę. Mieszam i jak odpowiada mi gęstość, na koniec jeszcze dodaję olej i ocet. Mieszam. W razie potrzeby koryguje smak.
Gorący przecier przelewam do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcam twisty. Pasteryzuję około 15 minut w gorącej, szumiącej wodzie (temperatura wody około 90 stopni C). Słoiki stygną w garnku. Po wytarciu, odwracam do góry spodem, dla sprawdzenia szczelności. Potem przenoszę do piwnicy - w chłodne ciemne, miejsce.
Życzę Kochani bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam domowy ketchup... Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję polecam ketchup na pewno z pomidorów a smak każdy może po swojemu dostosować
UsuńAnonimowa Fanka.Zrobiłam super sałatkę z cukinii, ledwo zaniosłam do spiżarki ...a tu patrzę ketchup..to jutro robię.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńcórcia studentka też się ucieszy.Pozdrawiam cieplutko.
Dziekuję za przetestowanie przepisu i miłą wizytę. Zapraszam na pozostałe posty i filmy. Pozdrawiam Panią i bliskich
UsuńWitamy widzimy, że prowadzisz blog z pasją serdecznie zachęcamy przeniesienie go na platformę WordPress pod naszą sub domenę o to przykład kuchniatosztuka.strefablogow.pl
OdpowiedzUsuńZapewniamy pomoc techniczną informatyczną po więcej informacji zapraszam cie na nasza stronę główną oraz do kontaktu pozdrawiamy serdecznie http://strefablogow.pl
Mój mąż przerabia tak pomidorki i paprykę. Pycha.
OdpowiedzUsuńCzy taki ketchup przetrwa do zimy? Nie zepsuje się? Miałem już kiedyś przygodę z przepisem na ketchup i niestety nic nie przetrwało.
OdpowiedzUsuńTaki keczup moze przetrwać nawet 2 zimy - czasami jak nie zauważę znajduje dwuletnie słoiki i nic złego im się nie przytrafia, choc oczywiście najlepiej spożywać wszystko do kolejnego letniego sezonu
UsuńWitam, mam podobne pytanie. Czy taki ketchup przetrwa zimę? Jak długo może być w lodówce po otwarciu? Czy nadaje się na spód do pizzy? Dzisiaj zacznę go robić. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPani Magdaleno przetrwa spokojnie a do pizzy smarowania po prostu super. Pozdrawiam serdecznie
UsuńPomidory kupione i robię keczup według Twojego przepisu.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMy kupujemy pomidory lokalnie, a nie ze sklepu, są o wiele słodsze. Sami robimy ketchup, zresztą ostatnio przymierzam się do zrobienia własnej musztardy :)
OdpowiedzUsuń