Składniki na 3 słoiki o pojemności 250 ml
około 1,6 kg cukinii - miałam pod ręką różne odmiany - 2 średnie i 3 małe
około 150-200 g cukru (trzeba próbować i osłodzić wg własnego uznania)
sok z 1 sporej cytryny
1 galaretka pomarańczowa
pół szklanki wody
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Umyte cukinie obieram ze skóry. Wydrążam środki z nasionami - małe cukinie mogą pozostać bez wydrążania, jeśli nie mają dużo nasion. Kroję w grubszą kostkę.
Zalewam cukinię w garnku wodą i wstawiam na umiarkowane grzanie. Mieszam przy tym często i gotuję około 20-30 minut aż cukinia zmięknie i odparuje sporo wody. Dodaję cukier. Dokładnie mieszam na słabym grzaniu. Miksuję blenderem na jednolitą masę i jeśli gęstość jest takiego nieco rzadszego kisielu, dodaję sok z cytryny. Znowu mieszam i wyłączam grzanie.
Zaraz dodaję galaretkę, cierpliwie mieszając, by się dobrze rozpuściła. Wlewam jeszcze gorący dżem do wyparzonych słoików. Sprawdzam, czy gwinty są czyste. Zakręcam dokładnie. Wstawiam do garnka, gdzie na spodzie można ułożyć ściereczkę albo płat ręcznika papierowego dla amortyzacji. Zalewam słoiki gorącą wodą do poziomu 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuję około 15 minut od momentu uzyskania odpowiedniej temperatury - poniżej wrzenia czyli około 90 stopni C.
Życzę Kochani bogatej spiżarni
Pozdrawiam Weronika
Mama mojej przyjaciółki robi cukinię w słodkiej zalewie, która potem smakuje jak ananas. Jak się nie wie, to łatwo się nabrać. Dżem też może być ciekawy.
OdpowiedzUsuńCukinia, jak inne dyniowate mało wchłania tych zlych z otoczenia, dlatego myślę, ze jako dżem chętnie spróbują wybredni młodsi
UsuńWłaśnie zrobiłam, co prawda zamiast galaretki pomarańczowej użyłam agrestowej, kolor trochę inny - zielony, ale smak super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam Pani Magdo wybór galaretki oczywiście dowolny. Własciwie wszystkie są kwaskowe. Dziękuje za wypróbowanie i ocenę. Pozdrawiam
UsuńWaga cukinii,to jest przed obraniem,czy juz po? Mam mnostwo cukinii i widze,ze podajesz swietny sposob na jej wykorzystanie. Czy po calkowitym wystudzeniu,dzem jest gesty,bo ja takie lubie:-)?
OdpowiedzUsuńPrzy tych ilościach dżem jest średnio gęsty, cukinia waga przed obraniem
UsuńWitam pani Weroniko zrobilam dzem z cukini z galaretka agrestowa i jestem zachwycona / zjadlam dwa sloiczki male tak mi smakowalo a teraz zabieram sie za wieksza porcje poki sa cukinie- pozdrawiam ela
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie i dziekuję za ocenę oraz za miłą wizytę. Cieszę się, że smakuje taki dżemik. Pozdrawiam
UsuńCzy mogę pominąć sok z cytryny
OdpowiedzUsuńPani Malwino pewnie można, ale smak będzie słabszy
UsuńCzy galaretka w proszku do cukinii czy rozpuścić wodzie?
OdpowiedzUsuńSerdecznie witam Panią Weroniko,dawno nie komentowałam ,brak czasu,ale staram się czytać chociaż Pani przepisy i zerkać na filmiki na Yutube.Ale ten przepis muszę skomentować ,bo udało mi się wypróbować go i jako że w tym roku cukinia baaaardzo obrodziła mam zamiar dżemik jeszcze w dużej ilości ugotować _JEST PRZEPYSZNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!.Do kanapek ,nalesników ,ciasta biszkoptowego i do wyjadania łyżeczką ze słoika:}Ludzie ,polecam bardzo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Panią serdecznie Weroniko ,dziękuję za przepis i lecę gotować !
]
...:}Danka
OdpowiedzUsuńCzy można użyć galaretki truskawkowej?
OdpowiedzUsuń