Strony

wtorek, 23 sierpnia 2016

Keczup domowy jak zrobić?

Keczup czyli pomidorowy sos najlepszy domowy, bo wiemy, co jemy. Przy okazji gotując coś w kuchni taki smaczny dodatek do pizzy, makaronu czy ryżu, zrobicie Kochani jednego popołudnia. Obróbka podobna jak przy smażeniu owoców na dżem.



Składniki na 6 słoików a 300 ml



około 3,5 kg podłużnych mięsistych pomidorów

1 spora papryka czerwona

2-3 cebule

2-3 spore ząbki czosnku

2-3 liście laurowe

3-5 ziaren ziela angielskiego

2 łyżeczki bazylii suszonej

ciut startej gałki muszkatołowej

40-50 ml oleju np: słonecznikowego

40-50 ml octu lub soku z cytryny

około 150 g cukru

2 łyżeczki soli


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Pomidory kroję na mniejsze kawałki-jeśli rdzenie mają twarde warto je usunąć. Wkładam do garnka. Dorzucam oczyszczoną z nasion paprykę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję pomidory, często mieszając, by odparować jak największą ilość wody. Pomidorom gotowanie nie szkodzi, wręcz przeciwnie a my możemy sporo skorzystać, bo wartości mają niemało - karoteny, likopen, potas... Więcej

Na pół godziny przed końcem gotowania dodaje podsmażoną cebulę z czosnkiem i bazylią.

Kiedy masa dość gęsta zestawiam z ognia i lekko studzę. Przecieram ciepłą przez sito i ponownie wstawiam garnek na grzanie. Dodaję sól, cukier, paprykę. Mieszam i jak odpowiada mi gęstość, na koniec jeszcze dodaję olej i ocet. Mieszam. W razie potrzeby koryguje smak.

Gorący przecier przelewam do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcam twisty. Pasteryzuję około 15 minut w gorącej, szumiącej wodzie (temperatura wody około 90 stopni C). Słoiki stygną w garnku. Po wytarciu, odwracam do góry spodem, dla sprawdzenia szczelności. Potem przenoszę do piwnicy - w chłodne ciemne, miejsce.

Życzę Kochani bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowy ketchup... Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję polecam ketchup na pewno z pomidorów a smak każdy może po swojemu dostosować

      Usuń
  2. Anonimowa Fanka.Zrobiłam super sałatkę z cukinii, ledwo zaniosłam do spiżarki ...a tu patrzę ketchup..to jutro robię.pozdrawiam.
    córcia studentka też się ucieszy.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za przetestowanie przepisu i miłą wizytę. Zapraszam na pozostałe posty i filmy. Pozdrawiam Panią i bliskich

      Usuń
  3. Witamy widzimy, że prowadzisz blog z pasją serdecznie zachęcamy przeniesienie go na platformę WordPress pod naszą sub domenę o to przykład kuchniatosztuka.strefablogow.pl
    Zapewniamy pomoc techniczną informatyczną po więcej informacji zapraszam cie na nasza stronę główną oraz do kontaktu pozdrawiamy serdecznie http://strefablogow.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż przerabia tak pomidorki i paprykę. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy taki ketchup przetrwa do zimy? Nie zepsuje się? Miałem już kiedyś przygodę z przepisem na ketchup i niestety nic nie przetrwało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki keczup moze przetrwać nawet 2 zimy - czasami jak nie zauważę znajduje dwuletnie słoiki i nic złego im się nie przytrafia, choc oczywiście najlepiej spożywać wszystko do kolejnego letniego sezonu

      Usuń
  6. Witam, mam podobne pytanie. Czy taki ketchup przetrwa zimę? Jak długo może być w lodówce po otwarciu? Czy nadaje się na spód do pizzy? Dzisiaj zacznę go robić. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Magdaleno przetrwa spokojnie a do pizzy smarowania po prostu super. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Pomidory kupione i robię keczup według Twojego przepisu.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. My kupujemy pomidory lokalnie, a nie ze sklepu, są o wiele słodsze. Sami robimy ketchup, zresztą ostatnio przymierzam się do zrobienia własnej musztardy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.