poniedziałek, 15 lutego 2016

Gołąbki z kapusty pekińskiej łatwy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam mój sposób na gołąbki, szybkie do przygotowania. Kapusta pekińska mięknie w minutę lub krócej. Trzeba tylko przypilnować, by nie za długo, bo liście bardzo delikatne, ale i przez to efekt jest mniam, mniam...



Składniki na średnią kapustę pekińską

Farsz

2 łyżki z brzuszkiem ugotowanej kaszy jaglanej lub ryżu
2 - 3 łyżki z brzuszkiem mięsa mielonego według uznania
kawałek posiekanego drobno pora
przyprawy ziołowe na przykład płaska łyżka ziół prowansalskich
szczypta: pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego mielonego, czosnku i soli do smaku

Przygotowanie farszu:  Mieszam składniki farszu i gotowe.

Przygotowanie kapusty i gołąbków.  LINK do przygotowania na filmie.
Odcinam z główki 2/3 kapusty, zostawiając 1/3 kapusty u nasady główki. Mniejszą część polecam wykorzystać do zupy lub przygotować podsmażaną kapustę LINK
Rozkładam liście. Ścinam jaśniejsze zgrubienia po środku liści, żeby móc potem łatwiej zawijać farsz. Opłukuję liście pod bieżącą wodą i układam w lekko osolonym wrzątku. Krótko blanszuje i zaraz osączam na sicie. Zawijam porcje farszu w wystudzone liście, układając końcówką zawinięcia do spodu naczynia, w którym się będą piekły lub gotowały.



Polewam całość sosem pomidorowym i zapiekam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C,  około 30 minut. Naczynie  warto przykryć, jeśli nie całkiem pokryje je sos, po to, by liści nie przesuszać.

Sos pomidorowy do gołąbków

około 0,5 litra rosołu lub składniki do wywaru: pół litra wody, marchewka pietruszka, cebulka, ząbek czosnku, liść laurowy, 2 ziarna ziela ang., szczypta oregano, pieprzu ziołowego, łyżeczka z brzuszkiem cukru lub ciut więcej. 
2 łyżki gęstego przecieru (około 150 ml)
1 łyżka mąki pszennej plus 1/4 szklanki zimnej wody.

Przygotowanie sosu pomidorowego:  Rozdrobnione warzywa gotuję 5-6 minut. Dodaję przyprawy. W zimnej wodzie w szklance mieszam mąkę na gładko. Dopełniam szklankę wrzątkiem z wywaru. Mieszam dokładnie i zagęszczam sos.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

19 komentarzy:

  1. Genialne są, bo szybko się je robi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm.... pychotka :-) Za mną gołąbki chodzą już od dawna, więc możliwe że niedługo też u nas zagoszczą na stole :-) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować. Świetne danie na ciepło i na zimno - no i jaka oszczędność czasu/ Dziękuję za wizytę. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Moje właśnie się robią w piekarniku! :-)

      Usuń
    3. Rewelacyjnie wyszły :-) Rodzinka zadowolona! Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
    4. Dziękuję za wypróbowanie i ocene. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Malutkie gołąbki wyglądają apetycznie !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja kapusta nie była okazała, wiec na pewno mogą być większe tak jak tradycyjne/Pozdrawiam

      Usuń
  4. Dzisiaj zabieram się za te gołąbki!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem jak poszło. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Są fajne i szybko się je robi. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię własnie takie o tej porze roku. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Takich gołąbków jeszcze nie jadłam, wyglądają bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam jeszcze kapusty pekińskiej na ciepło (zawsze tylko w surówkach), a ostatnio trafiam na same takie przepisy, więc muszę w końcu spróbować zrobić ją inaczej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczna, zwłaszcza jak zimowo na dworze. Polecam!

      Usuń
  8. Cenne! Brakuje mi tylko wersji do druku. Jest?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.