Składniki na średnią kapustę pekińską
Farsz
2 łyżki z brzuszkiem ugotowanej kaszy jaglanej lub ryżu
2 - 3 łyżki z brzuszkiem mięsa mielonego według uznania
kawałek posiekanego drobno pora
przyprawy ziołowe na przykład płaska łyżka ziół prowansalskich
szczypta: pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego mielonego, czosnku i soli do smaku
Przygotowanie farszu: Mieszam składniki farszu i gotowe.
Przygotowanie kapusty i gołąbków. LINK do przygotowania na filmie.
Odcinam z główki 2/3 kapusty, zostawiając 1/3 kapusty u nasady główki. Mniejszą część polecam wykorzystać do zupy lub przygotować podsmażaną kapustę LINK.
Odcinam z główki 2/3 kapusty, zostawiając 1/3 kapusty u nasady główki. Mniejszą część polecam wykorzystać do zupy lub przygotować podsmażaną kapustę LINK.
Rozkładam liście. Ścinam jaśniejsze zgrubienia po środku liści, żeby móc potem łatwiej zawijać farsz. Opłukuję liście pod bieżącą wodą i układam w lekko osolonym wrzątku. Krótko blanszuje i zaraz osączam na sicie. Zawijam porcje farszu w wystudzone liście, układając końcówką zawinięcia do spodu naczynia, w którym się będą piekły lub gotowały.
Polewam całość sosem pomidorowym i zapiekam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C, około 30 minut. Naczynie warto przykryć, jeśli nie całkiem pokryje je sos, po to, by liści nie przesuszać.
Polewam całość sosem pomidorowym i zapiekam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C, około 30 minut. Naczynie warto przykryć, jeśli nie całkiem pokryje je sos, po to, by liści nie przesuszać.
Sos pomidorowy do gołąbków
około 0,5 litra rosołu lub składniki do wywaru: pół litra wody, marchewka pietruszka, cebulka, ząbek czosnku, liść laurowy, 2 ziarna ziela ang., szczypta oregano, pieprzu ziołowego, łyżeczka z brzuszkiem cukru lub ciut więcej.
2 łyżki gęstego przecieru (około 150 ml)
1 łyżka mąki pszennej plus 1/4 szklanki zimnej wody.
Przygotowanie sosu pomidorowego: Rozdrobnione warzywa gotuję 5-6 minut. Dodaję przyprawy. W zimnej wodzie w szklance mieszam mąkę na gładko. Dopełniam szklankę wrzątkiem z wywaru. Mieszam dokładnie i zagęszczam sos.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Genialne są, bo szybko się je robi.
OdpowiedzUsuńDokładnie szybkie ciekawe i smakowite
UsuńMmmm.... pychotka :-) Za mną gołąbki chodzą już od dawna, więc możliwe że niedługo też u nas zagoszczą na stole :-) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować. Świetne danie na ciepło i na zimno - no i jaka oszczędność czasu/ Dziękuję za wizytę. Pozdrawiam serdecznie
UsuńMoje właśnie się robią w piekarniku! :-)
UsuńRewelacyjnie wyszły :-) Rodzinka zadowolona! Pozdrawiam ciepło!
UsuńDziękuję za wypróbowanie i ocene. Pozdrawiam serdecznie
UsuńMalutkie gołąbki wyglądają apetycznie !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Moja kapusta nie była okazała, wiec na pewno mogą być większe tak jak tradycyjne/Pozdrawiam
UsuńDzisiaj zabieram się za te gołąbki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Ciekawa jestem jak poszło. Pozdrawiam serdecznie
UsuńSą fajne i szybko się je robi. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLubię własnie takie o tej porze roku. Pozdrawiam
UsuńTakich gołąbków jeszcze nie jadłam, wyglądają bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam!!! Są smaczne i szybkie
UsuńNigdy nie robiłam jeszcze kapusty pekińskiej na ciepło (zawsze tylko w surówkach), a ostatnio trafiam na same takie przepisy, więc muszę w końcu spróbować zrobić ją inaczej.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna, zwłaszcza jak zimowo na dworze. Polecam!
UsuńCenne! Brakuje mi tylko wersji do druku. Jest?
OdpowiedzUsuńPo prawej stronie bloga jest DRUKUJ
Usuń