odmoczone i osuszone ręcznikiem papierowym porcje karpia
1 jajo
panierka - u mnie mieszanka bułki tartej i otrąb owsianych
niewielka szczypta majeranku i pieprzu ziołowego
sól, pieprz czarny do smaku
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Oprószam rybę solą, świeżo mielonym pieprzem i maleńką szczyptą ziół. Wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Mieszam składniki panierki. Można ją nieco posolić i dodać małą szczyptę ziół. Roztrzepuję jajko z maleńką szczyptą tych samych ziół, soli i pieprzu, na jednolity płyn.
Zanurzam kawałki ryby w jajku i obtaczam w panierce, strzepując nadmiar.
Podsmażam rybę na rumiano, krótko, na niewielkiej ilości tłuszczu. Tłuszcz wybierzcie sami-u mnie olej rzepakowy filtrowany na zimno - jak tradycja to tradycja. No i u nas bardzo go lubimy.
Wstawiam rybę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pod przykryciem z folii aluminiowej i piekę około 15 minut. Prosty sposób! Pyszny karp na ciepło i na zimno.
Bardzo polecam!
Smacznego!
Życzę Radosnych Pysznych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam Weronika
Bardzo Ci dziekuje za ten prosty przepis.Ja uwielbiam karpia i tylko ja go jem w domu ,a Twoj przepis ma malo tluszczu do smazenia,wiec jest super .
OdpowiedzUsuńKiedys nie lubiłam karpia, bo uwierzyłam, że cuchnie mułem, ale to bzdura. Trzeba go pomoczyć w zimnej wodzie, choc i bez tego jest bardzo smaczny i pachnie. Dziekuję za wizytę. Pozdrawiam
UsuńOj... Juz mi pachnie świetami, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOlimpio polecam. Danie proste. U nas bardzo lubiane. Pozdrawiam
UsuńZapachniało świętami i ochoty nabrałam na takiego karpia :-)
OdpowiedzUsuńMałgosiu koniecznie wypróbuj! Pozdrawiam
UsuńCała moja rodzina uwielbia karpia, teraz będę mogła nieco inaczej przygotować moje 10 kg ryby. Dziękuję za przepis :)))
OdpowiedzUsuńProsty przepis efekt super. Dziekuję Beatko za wizytę. Polecam!!! Pozdrawiam serdecznie
UsuńU nas jest zawsze, obowiązkowo, bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńDla mnie karp jakiś wyjątkowo smaczny nie jest i ma rację bytu tylko we Wigilię.
OdpowiedzUsuńU nas tez głównie na Wigilię, bo wcale nie tak łatwo w ciągu roku kupić dobrego.
Usuńjuż mi się marzy taki karpik :) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziekuję za odwiedziny a rybkę bardzo polecam/Pozdrawiam serdecznie
Usuń