Kluski z pulpetami mięsnymi LINK do pulpetów |
Potrzebujemy:
ugotowane ziemniaki
1 jajo
2 łyżki oleju lub 2 łyżki roztopionego masła (z czego część oleju do wody, w której się będą gotować kluski)
mąka ziemniaczana w proporcji nie większej niż 1/3 objętości zmiażdżonych ziemniaków
sól do smaku
Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie
Ziemniak gotuję do miękkości. Odcedzam na sicie, żeby porządnie odparowały. Jeśli przeciskam je przez praskę to robię to zaraz po ugotowaniu, bo łatwiej przechodzą przez dziurki praski- ja zmieliłam dobrze wystudzone ziemniaki w maszynce. Dodałam mąkę ziemniaczaną, jajko i olej.
Wyrabiam ciasto krótko na jednolitą masę. Formuję z kawałków ciasta cieńsze wałeczki i tnę na takie porcje, by powstały spore kluski na porządną porcję sosu.
Wrzucam kluski pojedynczo do garnka z dużą ilością wrzącej wody osolonej z niewielką ilością oleju (kiedy wrzucicie za dużo klusek, woda się znacznie ostudzi a chodzi o to, żeby jak najkrócej się gotowały i dość szybko wypłynęły na wierzch. Od wypłynięcia gotuję na małym grzaniu około minuty-jak tylko nieco się zwiększą (oby nie za bardzo spuchły, bo się rozciapciają i nie będą kształtne). wyjmuję dużym sitem, dzięki temu jednakowo się gotują i są ładne.
Podałam z pulpetami mięsnymi, które robi się błyskawicznie, bez buły tartej... Polecam przepis LINK
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Witam Weroniko . Jeśli mogę , to zapytam , ile tych ziemniaków i czy polecasz jakąś odmianę ? Wspaniały blog i przepisy . Dziękuję Ci i serdecznie pozdrawiam . Dana .
OdpowiedzUsuńTak jak widzisz w garnku uklep trochę więcej niż 2/3 ziemniaków a puste miejsce na równo z ziemniakami zapełnij mąką ziemniaczaną. Nie ważyłam ziemniaków ani mąki, jak to miałaś na mysli. Pozdrawiam serdecznie
UsuńPyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję. Polecam!
UsuńJa zawsze daję 1/4 mąki w stosunku do ziemniaków i bez jajka. Tak babcia nauczyła i tego się trzymam. :)) Pozdrawiam Weronika
OdpowiedzUsuńElu przepisy babc są bardzo dobre, ale ja lubi,e coś od siebie dołożyć lub ująć. bo przeciez babcie i mamy dobrze sobie radziły, jak nie miały czegos, co było w przepisie
UsuńŚwietny pomysł na obiad! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę. Polecam!
UsuńTakie jedzono to niebo w gębie !! Muszę się pochwalić:upiekłam makowiec z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńWyszedł wspaniale !! I dzięki temu chyba polubię pieczenie ciast !!!
Pozdrawiam serdecznie :)
Ogromnie się cieszę!!! Tak już jest, ze sukces buduje i zachęca! Bardzo dziękuję, ze się podzieliłaś opinią. Pozdrawiam Elu serdecznie
UsuńUwielbiam kluseczki z dziurką - mniam !!!
OdpowiedzUsuńBeatko klasyka zawsze smakuje. Dziękuje! Pozdrawiam
UsuńPani Weroniko! Podziwiam, podglądam, usiłuję naśladować... Serdecznie Panią pozdrawiam i życzę pięknych i smacznych świąt!
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie za miłą wizytę i z wzajemnością Radosnych i Pysznych Świąt życzę.
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńMam takie pytanko czy takie kluski można zrobić wcześniej i zamrozić? Jeśli tak to surowe czy ugotowane?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Witam
UsuńNie polecam mrożenia surowych pyz -ja mrożę gotowane
Pozdrawiam serdecznie