Składniki na 4 porcje
około 1,5 litra rosołu wraz z warzywami i mięsem (mięso opcjonalnie, ale już minimalna ilość dodaje sporo smaku)
3-4 szklanki pokrojonej dyni pokrojonej w kostkę - polecam połówkę dyni hokkaido - można gotować ją w skórce i ma piękny kolor
cukier, sól, pieprz do smaku (polecam z dodatkiem pieprzu Cayenne)
trochę natki z pietruszki do zmiksowania lub posiekania
Przygotowanie
Dynię gotuję kilka minut do miękkości w rosole. Odcedzone warzywa i mięso z rosołu oraz dynię miksuję na gładko. W trakcie rozrzedzam rosołem, jesli zupa zbyt gęsta. Zagotowuję dyniowy krem, przyprawiam i zestawiam z ognia. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Zupa dyniowa... tak, bardzo lubię, chociaż nie robię jej często. Ostatnio oszalałam na punkcie zupki z cukinii.. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawda, że za mało wykorzystujemy dynię. Zupa z cukinii - to ta sama rodzina warzyw. Na pewno pycha! Pozdrawiam Olimpio. Miłego tygodnia życzę!
UsuńNa rosole musi być pyszna :) pozdrawiam serdecznie :)zapraszam również do mnie :) http://samaslodyczuasi.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziekuję za miłą wizyte i zaproszenie. Pozdrawiam serdecznie
UsuńNajlepszą zupę dyniową jaką jadłam, to była w laatch mojego dzieciństwa. MAMA mojej koleżanki robiła pyszną. Ale ta też wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń