Składniki
spód biszkoptowy z 3 jaj LINK do przepisu lub gotowe biszkopty
2 szklanki ugotowanej pulpy z dyni w niewielkiej ilości wody (użyłam dyni hokkaido-piękny kolor i nie trzeba obierać skóry)
około 330 g sera twarogowego
5 jaj
200 ml miodu
około 50 ml oleju
1 łyżka cukru
3 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
skórka starta z cytryny bez białej części, w której sporo goryczy
kilka kropel aromatu migdałowego lub pomarańczowego
szczypta soli
Przygotowanie
Dynię smażę w rondlu do miękkości. Często mieszam i podlewam niewielką ilością wody, którą cały czas odparowuję. Dynia szybko mięknie. Studzę, jak rozpadnie się na pulpę. Blenduję na gładko. Dodaję po chwili ser i blenduję dalej na jednolitą konsystencję(ser z wiaderka odradzam, bo zbyt rozcieńczony i trzeba by dołożyć mąki a to już nie sernik tylko taka klucha). Po chwili dodaję otartą skórkę z cytryny, aromat, żółtka. Chwilę miksuję i dodaję mąkę ziemniaczaną. Ponownie krótko miksuję całość tylko do połączenia. Odstawiam masę serowo-budyniową i ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy piana sztywna dodaję cukier dla jej utrwalenia. Łącze obie masy ostrożnie, ale jak najkrócej i wylewam na biszkopt (jeśli lubicie wilgotny spód można go nasączyć kilkoma łyżkami wody z sokiem z cytryny). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni grzałka góra-dół. Piekę około godziny.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Jaki apetyczny serniczek i do tego piękny kolorystycznie !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo polecam . Pychota! Pozdrawiam
UsuńAleż ma cudownie intensywny kolor! Zachwycające serniczek :)
OdpowiedzUsuńDziekuję za odwiedziny. Z dynią hokkaido kolor idealny a sera można dodac więcej, ciut będzie jaśniejszy
UsuńNigdy jeszcze takiego nie robiłam i nawet nigdzie wcześniej nie widziałam takiego przepisu. Z dynią mówisz? No może wypróbować pora. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU mnie powstał spontnicznie. Miałam małą połówkę dyni, krążek sera... Już jak się piekł wyglądał cudownie. Przyprawiłam tradycyjnie. Pychaa! Dziekuję, że mnie odwiedzasz/ Pozdrawiam
UsuńZ porem raczej nie uda się
UsuńSuper przepis,ale kiedy dodajemy miód?
OdpowiedzUsuń