wtorek, 23 czerwca 2015

Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem

Gołąbki tradycyjne, zwłaszcza w sezonie na świeżą kapustę, mają najlepszy smak i są łatwiejsze w przygotowaniu. Liście kapusty miękną szybko podczas krótkiego blanszowania. Wcześniej tylko trzeba wykroić głąb wraz z przylegającymi grubymi nerwami na kształt stożka. Dzięki temu w garnku łatwo rozchylić liście, żeby kapusta równomiernie i szybko zmiękła.


LINK do filmu






Składniki


spora biała kapusta
około 60 dag mięsa mielonego
około 1,5 - 2 szklanki ugotowanego ryżu (80-100 g suchego ryżu)
1 jajo
bułka lub gruba kromka chleba do zamoczenia
1 cebula
2 spore ząbki czosnku
kilka listków świeżych ziół - na przykład tymianek, oregano, cząber
łyżeczka płaska pieprzu ziołowego
szczypta ziół prowansalskich
łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej
szczypta pieprzu chilli lub pieprzu czarnego
sól do smaku

Składniki do szybkiego sosu pomidorowego I i przygotowanie LINK
lub poniżej przepis

Sos pomidorowy II sposób

200 ml przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
około 1 litra wody
1 spora łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub pszennej
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
płaska łyżeczka ziół prowansalskich i szczypta ziołowego pieprzu
płaska łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki mielonej chilli
sól, cukier do smaku

Przygotowanie sosu pomidorowego 

Do gotującej wody dodaję liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy, sól, pieprz, cukier. Wyrabiam w szklance mąkę z przecierem i odrobiną wody na gładko i dolewam gorącego płynu jeszcze raz tyle. Mieszam energicznie i wlewam zaklepkę do całości. Jeśli sos nie jest odpowiednio kwaśny, dodaje trochę soku z cytryny lub octu balsamicznego. Sos powinien być dosyć gęsty, gdyż w czasie gotowania gołąbków powstaje dodatkowy sos z mięsa i kapusty, który go  trochę rozrzedza.





Przygotowanie kapusty

Przepis na filmie LINK

Zrywam wierzchnie liście, bo łykowate i raczej niesmaczne. Wydrążam głąba dość obficie wraz z przylegającymi bardziej twardymi nerwami liści na kształt stożka, uważając by nie przebić kapusty na wylot, by nie uszkodzić liści. Wkładam do wrzątku, ale nie gotuję lecz parze około 10 minut w temperaturze około 95 stopni C. Obracam kapustę, jeśli nie zalewa ją dobrze woda. Warto rozszerzyć liście od strony głąba, żeby łatwiej zmiękły pod wpływem temperatury. Nie przedłużam, żeby kapusta nie zmiękła za nadto, żeby dało się w liście pozawijać farsz. Kapustę osączam i studzę. Rozbieram ostrożnie z liści i cieniuje główny środkowy nerw liści, żeby były elastyczne i łatwe do rolowania.

Farsz do gołąbków

Do zeszklonej posiekanej drobno cebuli dodaje posiekany czosnek ze świeżymi ziołami i zioła suszone. Od momentu dodania czosnku krótko podsmażam całość, kilkanaście sekund, żeby czosnek i papryka i zioła się nie przypaliły i zaraz dodaję do zmielonego mięsa. Dodaję także jajo, ugotowany ryż, około płaskiej łyżeczki soli i dokładnie wyrabiam.

Gołąbki przygotowanie

Wykładam na początek liścia u nasady porcję farszu. Zawijam na raz a potem zakładam boki liścia do środka, jak paczuszkę i roluję gołąbki do końca, w kierunku cienkich części liścia. Układam gołąbki ciasno w naczyniu tak, żeby ostatnie zawinięcie liścia znalazło się na spodzie. Dzięki temu nie potrzeba używać wykałaczek ani nici do zabezpieczenia. Zalewam gorącym sosem i gotuję w piekarniku pod przykryciem około 30 minut od zagotowania w temperaturze na początku 185 stopni C, Pod koniec można obniżyć temperaturę do 150 stopni, żeby gołąbki  w sosie nie gotowały się raptownie. U mnie trwa to w całości około godziny czasu a zimą ze starszą kapustą około 20 minut dłużej.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam gołąbki :) fajny przepis i cały blog!
    Pozdrawiam i zapraszam do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego przepisu szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och jak ja uwielbiam takie gołąbki, najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robi dokładnie w ten sposób gołąbki i zawsze są pycha! Chociaż ja lubię jak jest duużo ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Nati/ i ja uwielbiam gołąbki z ryżem nawet bez grama mięsa. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Moja teściowa do farszu dodaje 3/4 kaszy jeczmiennej i 1/4 ryżu i wychodzą mięciutkie i delikatne. Pycha ! :)
    super blog i proste konkretne przepisy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię i z kaszą jęczmienną a i z jaglaną też pysznie-/czasami kaszę ugotowaną mielę razem z mięsem dla tych co widoku jej nie lubią. Bardzo dziękuję za miły wpis i cenne podpowiedzi. Pozdrawiam cieplutko i zapraszam serdecznie następnym razem

      Usuń
  6. pierwszy raz zrobiłam inaczej gołąbki -według tego przepisu i mimo że zapomniałam bułki wymieszać i piekłam bez przykrycia to wyszły tak pyszne że jestem bardzo mile zaskoczona i już tylko ten przepis będzie u mnie królował.Pachnący aromat wspaniale doprawione.Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Pati, ze przepis przypadł do gustu. Zachęcam po więcej... Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Uwielbiam gołąbki, pamiętam jak w dzieciństwie najpierw zjadałam kapustę, a później wnętrze z sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego przapisu też szukalam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.