Składniki
(szklanka-250 ml)
0,5 kg mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej
około 0,5 szklanki cukru, z czego 2-3 łyżeczki do posypania owoców (dodałam mniej cukru do ciasta niż w ostatnim przepisie i placek w smaku jest super)
około pół szklanki ciepłego mleka (mleka tyle, żeby ciasto nie było tępe ani zbyt rzadkie)
3-4 dag świeżych drożdży
1 jajo
2 spore łyżki masła 82% tłuszczu lub sprawdzonej margaryny
1-2 łyżki oleju
0,5-0,7 kg owoców umytych i osączonych - truskawki, śliwki, jagody, maliny, wiśnie...
szczypta cukru waniliowego
szczypta soli
duża blacha rozmiar około 24 cm x 40 cm, żeby ciasto nie było zbyt wysokie i wyglądało, jak drożdżówka
Kruszonka serowa składniki
około 35 dag twarogu półtłustego
1 żółtko
1/4 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie
Mąkę przesiewam do miski. Robię dołek w mące, do którego wsypuje rozdrobnione drożdże. Posypuję dwoma łyżeczkami cukru i zalewam je ciepłym mlekiem (może być też ciepła woda). Kiedy rosną drożdże topię masło w rondlu krótko na małym ogniu. Tłuszcz powienien być dość ciepły, ale nie gorący. Dodaję do niego cukier, cukier waniliowy, jajko, olej i szczyptę soli. Dokładnie mieszam. Dodaję płynne składniki do miski z mąką i zaczynem drożdżowym cienkim strumieniem. Wyrabiam ciasto ręką lub robotem grubymi skręconymi łopatkami około 3-4 minut do momentu kiedy ciasto zaczyna odstawać od ręki lub łopatek i misy. Odstawiam ciasto pod przykryciem do chwili aż urośnie. Trwa to przeciętnie około pół godziny lub godzinę, ale jak rośnie sobie dłużej to ciasto jest jeszcze lepsze.
W międzyczasie robię prostą szybką kruszonkę z sera- mieszam widelcem twaróg z cukrem i żółtkiem. Robię to krótko tak, żeby zachowały się krupki w masie, czyli niedbale.
Po wyrośnięciu ciasto przerabiam krótko kilka razy na desce. Wałkuję na prostokąt i przekładam do wysmarowanej formy. Po około 15 minutach układam owoce. Jeśli są kwaśne mało słodkie posypuję cukrem a potem rozkładam kawałki pokruszonego doprawionego twarogu. Piekę około 30 minut w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dół
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Od dziecka uwielbiam wszelakie ciasta drożdżowe, a najważniejsze aby były jeszcze ciepłe :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła swietne drożdżowe- pamiętam zapach ciasta po dziś/DZIĘKI ELU
Usuńwspaniały przepis !
OdpowiedzUsuńPolecam/Dziękuję za odwiedziny
UsuńWygląda super, a pewnie smakuje jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńWyjątkowo pyszne/Bardzo polecam/Dziekuję za odwiedziny
Usuń