poniedziałek, 18 maja 2015

Młoda kapusta z kurczakiem.

Koniec maja i czerwiec to najlepszy czas na młodą kapustę, pyszną solo, ale z dodatkiem delikatnego białka z drobiu, będzie kompletnym pożywnym daniem. U mnie w parze z kopytkami a to już rozpusta na całego i smak nie do opisania.


Składniki

główka młodej kapusty ( kapusta wartości odżywcze)
pojedyncza lub podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
pęczek zieleniny - natka z pietruszki, koper lub szczypiorek lub wszystkiego po trochu
łyżeczka posiekanych liści świeżego tymianku
łyżeczka ziół suszonych - u mnie zioła prowansalskie, chilli i pieprz ziołowy
2-3 łyżeczki z brzuszkiem cukru do uzyskania smaku słodko-kwaśnego (według uznania)
łyżka octu balsamicznego lub sok z połowy cytryny
1-2 łyżki oleju lub trochę masła klarowanego
1 łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej
sól do smaku, 

Przygotowanie

Przepis na FILMIE
Kapustę kroję powiedzmy w kostkę. Głąb młody bardzo dobry-kroję go na mniejsze kawałeczki. Opłukuję kapustę na sicie pod bieżącą wodą. Zalewam wodą (około jednego litra) i wstawiam tylko do zagotowania. Natychmiast odcedzam na sicie. Znowu opłukuję i wstawiam osączoną tym razem z jedną lub nawet połową szklanki wody, żeby nie trzeba było potem kapusty zagęszczać dużą ilością mąki. Bywa, że woda odparuje i zagęszczanie jest zbędne. Wrzucam do garnka liście laurowe i ziele angielskie. Kapustę słodzę i ostrożnie solę. Kapusta gotuje się błyskawicznie około 5 minut. W tym czasie podsmażam pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Dodaję do niego, jak mięso zbieleje, pokrojoną na drobno cebulę a pod koniec rozdrobniony czosnek z tymiankiem i ziołami suszonymi. Całość dodaje do kapusty. Mieszam i częścią kapusty zamiatam z patelni resztkę smaków. Dodaje ocet balsamiczny, sól, pieprz, cukier w razie potrzeby. Wyłaczam grzanie i dodaję posiekaną zieleninę. Gotowe!
Domogród przepisy z młodą kapustą


Kopytka mięciutkie sprawdzony przepis!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

5 komentarzy:

  1. Dziś jak wracałam do domu też oglądałam młodą kapustkę, ale była jakoś...mało przekonywująca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też moge kupić dwa razy w tygodniu, jak przywożą świeżą a nie skaplałą/ Pozdrawiam Elu

      Usuń
  2. Fantastyczny pomysł! Kupuję w całości, razem z kopytkami. Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Dziekuję Ewo za odwiedziny. Serdecznie pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.