niedziela, 15 marca 2015

Golonka pieczona jak zrobić

Witam serdecznie amatorów konkretnych mięsnych potraw. Mięso golonki po przygotowaniu ma wyborny smak, bo samo w sobie nie jest trawiaste ani suche. Niektóre golonki mają sporo tłuszczyku, ale można trafić bardziej wychudzone. Nie jest to propozycja dla osób z restrykcyjną dietą, ale dla smakoszy, którym raz na jakiś czas, smaczne jedzenie poprawia po prostu humor.

Domogród

Przepis na pieczone ziemniaki
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Golonka pieczona z warzywami 

Składniki


3  golonki o wadze około 0,5 kg (większe trzeba piec dłużej do miękkości)
1-2 marchewki
2 pietruszki
1/2 małego selera
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
3-4 gałązki tymianku świeżego lub suszonego

Marynata do golonek:

100-150 ml wina
3 spore łyżeczki musztardy
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu
1,5 płaskich łyżeczek soli


Bejca miodowo-pomidorowa do posmarowania

1 łyżeczka z brzuszkiem miodu
1 łyżeczka kopiasta przecieru pomidorowego
1-2 łyżka wody
sól, pieprz (opcjonalnie)



Przygotowanie



Umyte osączone golonki posypuję solą. Warto je na samym początku ponacinać nożem w kratkę, żeby lepiej chłonęły przyprawy. Zagapiłam się i robiłam to dopiero po dodaniu marynaty - było ślisko i niewygodnie. Odstawiam nasolone golonki na 30 minut do godziny czasu.  Dodaję musztardę, wino, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie. Masuję golonki dokładnie i wstawiam do lodówki na noc pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, w tym samym, w którym będę je piekła. Po wyjęciu z lodówki znowu trochę masuję golonki i wstawiam do piekarnika pod przykryciem na około godzinę w temperaturze 195 stopni C, grzałka góra-dół.


Wyjmuję ostrożnie naczynie z golonkami. Piekarnik cały czas pracuje. Obniżam tylko temperaturę na 180 stopni C. Dodaję przyprawione solą, pieprzem, grubiej pokrojone warzywa, posiekaną cebulę i czosnek. Odwracam golonki na drugą stronę, posypuję listkami tymianku i ponownie wstawiam do pieca na około godzinę pod przykryciem, grzałka góra-dół.

Ponownie wyjmuję naczynie z golonkami i przestawiam piekarnik na opcje grill z temperaturą 180 stopni C. Robię to wtedy, gdy golonki są miękkie, ale jeszcze się nie rozlatują. Czas pieczenia tak naprawdę jest umowny - trzeba po prostu sprawdzać mięso. Smaruję golonki bejcą z każdej strony i ponownie wstawiam do piekarnika tym razem bez przykrycia i przypiekam około 10 minut, pilnując, żeby golonki się nie przypaliły. W międzyczasie polewam zebranym sosem z golonek i warzyw.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika



12 komentarzy:

  1. bardzo apetyczny ten obiad !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a wiesz że golonki nie jadłam już z kilka lat? xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas królują głównie ryby, ale golonki raz na jakiś czas próbujemy

      Usuń
    2. A ja jeszcze nigdy nie próbowałam ;)

      Usuń
    3. Spróbować warto. To pyszne kęsy, jesli tylko lubimy mięso

      Usuń
  3. Pani Weroniko jakie wino białe czy czerwone? musztarda jaka?,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecałabym czerwone,ma wyrażny aromat ( u mnie mocne wino ze śliwek) a musztardę dałam kielecką sarepską

      Usuń
  4. Do tej pory golonka jawiła mi się tylko jako ugotowane, tłuste mięcho. Taką pieczoną chyba mogłabym spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej wypróbuj - raz nie zawsze - moja metoda w życiu to próbować go z umiarem

      Usuń
  5. Ula Starczyńska14 marca 2016 18:10

    Wygląda na fotkach przepięknie i smacznie, przepis wydaje mi się także że jest bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam te danie na dziesiątki sposobów przez co coś mogę o nim powiedzieć. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych inspiracji. Jeśli ktoś by chciał kilka pomysłów to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i rady - warto próbować na rózne sposoby / z piwem imbirowym zaciekawiło mnie i wypróbuję. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.