Strony

piątek, 27 lutego 2015

Śledzie w oleju ziołowym przepis

Witam Kochani. Polecam prostą, bardzo pyszną i aromatyczną sałatkę ze śledzi. Sprawdzi się idealnie jako atrakcyjne danie na każdą okazję i dobrze by było, żeby królowało podczas szarego tygodnia, bo zdrowotnie ma wiele zalet.

Składniki






5-6 płatów śledziowych
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sok z połowy cytryny
kilka gałązek tymianku (potrzebne są tylko listki)
płaska łyżeczka majeranku
szczypta ziół prowansalskich
szczypta pieprzu ziołowego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


Śledzie moczę tyle czasu, żeby były odpowiednie na słoność (można to  przyśpieszyć zmieniając często zimną wodę i nawet w 2-3 godziny powinny być gotowe). Odsączam dobrze z wody i polewam sokiem z cytryny. Odstawiam na 30 minut. Śledzie zrobią się jędrniejsze i uzyskają ładniejszy kolor. 

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju tylko do zeszklenia. Cebulka powinna być półtwarda i nie rumiana. Solę ją szczyptą i oprószam pieprzem. Pod koniec dodaję posiekany czosnek z tymiankiem i mieszankę ziół. Odstawiam do wystudzenia. Na zimno dodaję około 100 ml oleju. Mieszam i czekam kilka minut aż przejdzie ziołami.

Śledzie w oleju ziołowym

Na dno słoika wkładam najpierw warstwę cebulki z olejem ziołowym a potem kilka kawałków śledzi. Potem znowu cebulka i olej ziołowy, śledzie i tak do wyczerpania składników. Delikatnie ubijam , żeby olej objął wszystkie śledzie. Szczelnie zakręcam słoik i wstawiam do lodówki na kilkanaście godzin. Wtedy śledzie są najlepsze.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika





13 komentarzy:

  1. Wszystkie sledzie z Twojego przepisu sa pyszne juz wyprobowalam kilka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Zosiu. Te są proste z tradycyjnymi dodatkami a ziółka tylko podkręcają smak na duży plus. Bardzo polecam/ Miłego weekrndu

      Usuń
  2. Lubię śledzie w oleju, ale dotychczas jadłam tylko takie tradycyjne. Muszę spróbować takiej mieszanki, bo uwielbiam wszelkie zioła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Latem polecam ze świeżą mieszanką ziół - bazylia, tymianek, cząber, mięta, majeranek ... ach!!!

      Usuń
  3. Przy najbliższych odwiedznach znajomych wypróbuję, bardzo ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przepis prosty i pycha/Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Zaraz zabieram się do roboty, mam nadzieję, że będą smakować tak dobrze jak wyglądają :)

    Polecam poczytać http://nowymarketing.pl/a/4273,polski-e-commerce-najwazniejsze-czynniki-i-zmiany

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy do tego przepisu można użyć oleju lnianego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jak najbardziej i zdrowo, bo to przepis na zimno

      Usuń
  6. Oczywiście tylko do części na zimno, a na patelni normalny olej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam te śledzie na Sylwestra. Bardzo smaczne, aromatyczne. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.