Składniki
5-6 płatów śledziowych
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sok z połowy cytryny
kilka gałązek tymianku (potrzebne są tylko listki)
płaska łyżeczka majeranku
szczypta ziół prowansalskich
szczypta pieprzu ziołowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Śledzie moczę tyle czasu, żeby były odpowiednie na słoność (można to przyśpieszyć zmieniając często zimną wodę i nawet w 2-3 godziny powinny być gotowe). Odsączam dobrze z wody i polewam sokiem z cytryny. Odstawiam na 30 minut. Śledzie zrobią się jędrniejsze i uzyskają ładniejszy kolor.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju tylko do zeszklenia. Cebulka powinna być półtwarda i nie rumiana. Solę ją szczyptą i oprószam pieprzem. Pod koniec dodaję posiekany czosnek z tymiankiem i mieszankę ziół. Odstawiam do wystudzenia. Na zimno dodaję około 100 ml oleju. Mieszam i czekam kilka minut aż przejdzie ziołami.
Śledzie w oleju ziołowym |
Na dno słoika wkładam najpierw warstwę cebulki z olejem ziołowym a potem kilka kawałków śledzi. Potem znowu cebulka i olej ziołowy, śledzie i tak do wyczerpania składników. Delikatnie ubijam , żeby olej objął wszystkie śledzie. Szczelnie zakręcam słoik i wstawiam do lodówki na kilkanaście godzin. Wtedy śledzie są najlepsze.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Śledziki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny/Pozdrawiam
UsuńWszystkie sledzie z Twojego przepisu sa pyszne juz wyprobowalam kilka
OdpowiedzUsuńDziękuję Zosiu. Te są proste z tradycyjnymi dodatkami a ziółka tylko podkręcają smak na duży plus. Bardzo polecam/ Miłego weekrndu
UsuńLubię śledzie w oleju, ale dotychczas jadłam tylko takie tradycyjne. Muszę spróbować takiej mieszanki, bo uwielbiam wszelkie zioła.
OdpowiedzUsuńLatem polecam ze świeżą mieszanką ziół - bazylia, tymianek, cząber, mięta, majeranek ... ach!!!
UsuńPrzy najbliższych odwiedznach znajomych wypróbuję, bardzo ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńPolecam przepis prosty i pycha/Pozdrawiam serdecznie
UsuńZaraz zabieram się do roboty, mam nadzieję, że będą smakować tak dobrze jak wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPolecam poczytać http://nowymarketing.pl/a/4273,polski-e-commerce-najwazniejsze-czynniki-i-zmiany
Witam, czy do tego przepisu można użyć oleju lnianego?
OdpowiedzUsuńMożna jak najbardziej i zdrowo, bo to przepis na zimno
UsuńOczywiście tylko do części na zimno, a na patelni normalny olej?
OdpowiedzUsuńZrobiłam te śledzie na Sylwestra. Bardzo smaczne, aromatyczne. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuń