wtorek, 17 lutego 2015

Rogaliki kruche z powidłami

Witam Kochani w ostatni dzień karnawału. Polecam sprawdzony wypiek, który, jak dla mnie jest dużo smaczniejszy od rogalików drożdżowych, czy tych z ciasta francuskiego. Można je przygotować wcześniej, bez obawy, że się zestarzeją. Trzeba tylko schować do szczelnego pojemnika i przenieść w chłodne i ciemne miejsce. Nie wiem tylko, czy rogaliki zdołają przetrwać choć jeden dzień, znając apetyty milusińskich.

Domogród


Składniki


Ciasto z tego przepisu LINK  lub  z bloga tutaj LINK

około 100 g powideł ze śliwek



Przygotowanie


 Wyrobione ciasto powinno odpocząć około 30 minut w chłodzie. Wałkuję z ciasta placki o średnicy około 21 cm. Przy pomocy talerza o podobnej średnicy wyznaczam kształt koła i przeprowadzam cztery średnice-linie, mniej więcej w tych samych odstępach od siebie, tak, by powstało 8 figur, przypominających trójkąty. 


U ich podstawy układam centralnie porcje powideł i zwijam w kierunku wierzchołków. Układam rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do dołu, żeby się nie rozkreciły pod wpływem temperatury. Tuz przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika do tempeartury 185 stopni C, smaruję rogaliki roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem.


Piekę około 20 minut, grzałka góra-dół.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika




10 komentarzy:

  1. W sam raz dla łasuchów...
    Powiem tylko mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zarobiłam ciasto,a za godzinkę będą się piekły...dziękuję za kolejny pyszny przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. Moje się już skończyły i już myślę o następnych/Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. świetne Ci wyszły:) w sumie dawno nie robiłam rogali, może też się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widziałam kiedyś taki fajny wideoporadnik na youtube własnie z takimi rogalikami. Robiłam je wtedy z czekoladą ale użyłam zwykłej zamiast jakiejś nutelli i wyszło paskudnie :P i zapomniałam o tym przepisie. Teraz na pewno to powtórzę. Z powidłami to musi być naprawdę smaczne :-). Ale z nutellą też znowu spróbuję. Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama mozesz zrobić krem orzechowy- dobra czekolada, trochę zmielonych orzechów, ciut śmietanki albo masła/ Polecarogaliki/Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Doskonałe rogaliki :) Pięknie się upiekły! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.