Składniki na 4-5 osób
5-6 kiwi dojrzałe owoce
brzoskwinie z syropu ( polecam przepis)
250 g serka mascarpone
300-400 ml śmietany kremówki
100- 150 g biszkoptów
2 łyżeczki kawy espresso lub nesca
3/4 szklanki wody do zaparzenia kawy
2-3 łyżki mocnego trunku
2 łyzki z brzuszkiem cukru pudru
łyżeczka tartej czekolady
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Zaparzam kawę i porządnie studzę. W międzyczasie osączam brzoskwinie z zalewy, obieram umyte kiwi i kroje w plastry.
Ubijam śmietanę na krem. Do ubitej dodaję łyżkę cukru i chwilę miksuję. Wkładam 1/3 kremówki do cukierniczego worka z końcówką do dekorowania i wkładam do lodówki. Do pozostałej ubitej śmietany dodaję na dwa razy serek mascarpone i łyżkę cukru. Zmiksowaną masę pakuję również do worka cukierniczego i wkładam do lodówki, zwłaszcza kiedy ciepło w kuchni.
Na spód pucharków układam część owoców i porcję masy z mascarpone i kremówki. Zanurzam sprawnie biszkopty w kawie z dodatkiem alkoholu, uważając, żeby nadto nie nasiąkły, bo się mogą rozpłynąć. Układam je szybko na kremie. Dodaję kilka kleksów dżemu i układam kolejną warstwę kremu i owoców. Na wierzchu jeszcze centralnie układam biszkopt namoczony w kawie. Dekoruję pokaźnym kleksem z bitej śmietany. Całość oprószam tartą czekoladą.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
a czy musi być koniecznie "mocny trunek"? Czy mozna czyms go zastapic? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo tylko 2 łyżki trunku, jak to w tiramisu, ale bez tego też będzie pysznie,
UsuńJak długo deser powinien stać w lodówce po przygotowaniu? :)
UsuńMyslę, że powyżej 12 godzin nie powinien, bo owoce mogą zmienić wygląd. Kiedy robię deser wieczorem. Zostawiam czasami do jutra, ale to maks
Usuńowoce na wierzchu lepiej poukładać w ostatniej chwili
UsuńAż mi się lato przypomniało...
OdpowiedzUsuńJuż liczę dni do sezonu na truskawki, wiśnie, brzoskwinie... Pozdrawiam
UsuńA ja nawet powiem mniam mniam. Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńI się nie pomylisz, jak powiesz razy trzy. Dziękuję
UsuńSuper deser, wygląda bardzo apetycznie!! Pozdrawiam i zapraszam do NAs
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie. Na pewno zajrzę. Polecam deserek
UsuńAleż mi teraz ochoty narobiłaś na taki deserek.
OdpowiedzUsuńPolecam. W porcji kremu nie nadto, więc szybko spalimy. A kiedy jeść kiwi, jak nie teraz
UsuńA ja powiem-nie pogardziłabym takim deserkiem :D
OdpowiedzUsuńI bardzo słusznie. Raz nie zawsze/Pozdrawiam Beatko
UsuńTiramisu z owocami to jak dla mnie jest .... najlepszy deserek na świecie, mniam mniam mniam itd.;)
OdpowiedzUsuńI ja od czasu do czasu nie zrezygnuję - życie za krótkie...
UsuńMmm, z owocami musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńHmm... bardzo smakowało... szkoda, że częściej....
UsuńŁadnie to wygląda. Zapraszam na mój blog o finansach http://swiatfinasow.blogspot.com
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizyte. Polecam przepis prosty.
UsuńTaki kolorowy i na pewno mega smaczny deserek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Jolu. Bardzo pyszny i łatwy. Polecam
Usuńohh wygląda naprawdę cudownie
OdpowiedzUsuńpropo kiwi to ostatnio widziałem jak parka pakowała kiwi do worka i poszła ważyć a przy wadze się okazało że są one na sztuki a nie wagę
nie zrazili się tylko sami zaczęli śmiać ;)
aktualnie kiwi ma dobrą cenę a przy dużym zapotrzebowaniu na wit. C to dobry moment, by sobie nie żałowac? Pozdrawiam serdecznie
Usuńwygląda jak bomba ;) wydaje mi się że kiwi dobrze się komponuje z tiramisu, i dodatkowo lekki smak czekolady ... mhmm ..
OdpowiedzUsuńBardzo dobry deser a nadmiar tłustego kremu zastępują pyszne owoce/ Polecam
UsuńMam ochotę na taki z granatem. Weronika, myślisz, że będzie dobrze się komponował (z granatem i hm może kiwi)?
OdpowiedzUsuńW mojej diecie dla B rh+ granat zakazany, ale co tam diety, jak tylko lubisz wypróbuj koniecznie - kolorystycznie a myślę, że i w smaku na pewno bajkowo/Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń