wtorek, 16 grudnia 2014

Kotlety schabowe soczyste i miękkie

Kotlety schabowe czasami muszą się pojawić na stole, wszak to nasza polska tradycja. Mam na nie własny skuteczny sposób, zwłaszcza na panierkę, żeby nie piła zbyt wiele tłuszczu a kotlety i tak będą soczyste i smaczne. Dodam jeszcze, że takie kotlety z powodzeniem da się kolejny raz odgrzać bez uszczerbku na jakości.






Składniki



0,5 kg schabu - około 5 kotletów
kilka łyżek bułki tartej (u mnie bułki idzie niewiele a mąkę pomijam, bo to dodatkowy pijak tłuszczu)
1 jajo
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki z małym brzuszkiem  klarowanego masła
szczypta majeranku albo ziół prowansalskich
około 60 -70 ml wody (na każdy wsad na patelni)
sól, pieprz świeżo mielony do smaku

Przygotowanie



Umyte, osuszone mięso dzielę na kotlety. Rozbijam tradycyjnie na desce, układając mięso pomiędzy folie spożywcze. 

Oprószam solą, pieprzem, niewielką ilością ziół i odstawiam na kilka minut

Jajo, musztardę, szczyptę soli, pieprzu, ziół roztrzepuję dokładnie

Zanurzam w sosie płaty schabu. Strząsam nadmiar i obtaczam w bułce, której nadmiar również strzepuję. Bułka bardzo dobrze przywiera, więc użycie dodatkowo mąki przed sosem to, jak dla mnie gruba przesada. Zostawiam obtoczone kotlety na kilka minut.

Smażę każdą stronę na płaskiej łyżce masła klarowanego tylko do zrumienienia. Pod koniec wlewam wodę i przewracam kotlety z jednej strony na drugą w krótkich odstępach czasu. Zaraz dosłownie, jak tylko woda wsiąknie w kotlety i częściowo odparuje zdejmuję je z patelni. Nie obawiajcie się kotlety nie kapią wodą. Przekonacie się, że będą bardzo smaczne i miękkie. Polecam!

Sprawdźcie koniecznie:
przepis na schabowe poduszki 
pozostałe przepisy na schab

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika






12 komentarzy:

  1. Nigdy nie obtaczam kotletów w mące. Masz rację sposób na zwartą panierkę to przed smażeniem kotlety obsuszyć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. a czasami nie zaszkodzi. Polecam zwłaszcza według tego przepisu

      Usuń
  3. No ja muszę koniecznie to wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze takiego podejscia do schaboszczaka jeszcze nie probowalam :) ale na pewno sprobuje, mysle ze juz jednak po Nowym Roku :) cos czuje, ze nie bede zawiedziona! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię tak od dawna, nie tylko ze schaboszczakiem?, sa pyszne i bez grubej paniery z tłuszczem. Polecam. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Ależ pysznie wyglądają! Zrobię według Twojego przepisu jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Namawiam na soczyste i lekkie kotlety. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Bardzo soczyście wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, Pani Weroniko
    Przymierzam się do wypróbowania Pani przepisu, jednak zastanawia mnie następująca rzecz: Czy mięso nie przejdzie smakiem musztardy? Wiem, że to niewielka ilość, bo tylko 1 łyżeczka, ale mój domownik jest wybredny i stawia głównie na kuchnię tradycyjną, stąd pytanie, czy ta musztarda będzie wyczuwalna w smaku.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.