Wartości odżywcze śledzi LINK
Składniki
5-6 świeżych płatów śledziowych (powinny być jędrne)
1-2 cebule
sok z połowy cytryny
około 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
po szczypcie soli, cukru i pieprzu
Przygotowanie
1. Śledzie zalewam zimną wodą w przeddzień.
2. Odlewam wodę, osuszam ryby ręcznikiem papierowym i skrapiam sokiem z cytryny. Odstawiam ryby na 30 minut - zjaśnieją i nabierąją lepszego smaku.
3. Cebulkę kroję na drobno w kostkę. Dodaję przyprawy i po łyżce oleju (u mnie do jasnej i czerwonej). Mieszam i odstawiam na kilka minut.
4. Do śledzi pokrojonych w poprzeczne paseczki, dodaję pozostały olej i połowę ilości przyprawionej cebuli. Mieszam i odstawiam na minimum 30 minut do przegryzienia się wszystkich smaków.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Choć Twoje śledzie wyglądają pysznie, to mnie chyba do nich i tak nic nie namówi.. Nie przepadam ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda... Są naprawdę pyszne. Dziękuję, że mnie odwiedziłaś. Pozdrawiam
Usuńo ciekawy pomysł ja za śledziami przepadam tylko w tradycyjnej formie:)
OdpowiedzUsuńJustynko, jeśli mogę tak się zwrócić, to właśnie wersja tradycyjna. Pamiętam ją od dziecka, ale pewnie były regiony z innymi specjałami
UsuńBardzo smaczne własnie z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
OdpowiedzUsuńDokładnie... Tak robiła moja babcia, mama a ja wrócę do nich na dłużej. Pycha
Usuńuwielbiam śledzie przygotowane w taki sposób :)są pyszne!!!!
OdpowiedzUsuńDla mnie też sledzie konkretnie z małą ilością dodatków. Pozdrawiam Beatko
UsuńŚledzie są cudowne! Zawsze i wszędzie! :) Ale mam teraz smaka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas :)
Dziękuję. Bardzo polecam
UsuńO tak! Takie są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńOkreślenie swiezy plat sledzia jest mylne. w pierwszej chwili sądziłem że chodzi o plat niesolony dopiero filmik wyjasnil watpliwosci.
OdpowiedzUsuń