Strony

poniedziałek, 10 listopada 2014

Śledzie w oleju rzepakowym prosty przepis

Niedoceniane śledzie w prostych pysznych sałatkach, z dodatkiem pokrojonej cebulki i cennego oleju tłoczonego na zimno to tanie i dobre źródło nienasyconych kwasów. Polecam prostą przystawkę, nie tylko od święta, ale przez cały rok.
Wartości odżywcze śledzi LINK



Składniki





5-6 świeżych płatów śledziowych (powinny być jędrne)
1-2 cebule
sok z połowy cytryny
po szczypcie soli, cukru i pieprzu



Przygotowanie




1. Śledzie zalewam zimną wodą w przeddzień.

2. Odlewam wodę, osuszam ryby  ręcznikiem papierowym i skrapiam sokiem z cytryny. Odstawiam ryby  na 30 minut - zjaśnieją i nabierąją lepszego smaku.

3. Cebulkę kroję na drobno w kostkę. Dodaję przyprawy i po łyżce oleju (u mnie do jasnej i czerwonej). Mieszam i odstawiam na kilka minut.

4. Do śledzi pokrojonych w poprzeczne paseczki, dodaję pozostały  olej i połowę ilości przyprawionej cebuli. Mieszam i odstawiam na minimum 30 minut do przegryzienia się wszystkich smaków.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika






12 komentarzy:

  1. Choć Twoje śledzie wyglądają pysznie, to mnie chyba do nich i tak nic nie namówi.. Nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda... Są naprawdę pyszne. Dziękuję, że mnie odwiedziłaś. Pozdrawiam

      Usuń
  2. o ciekawy pomysł ja za śledziami przepadam tylko w tradycyjnej formie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, jeśli mogę tak się zwrócić, to właśnie wersja tradycyjna. Pamiętam ją od dziecka, ale pewnie były regiony z innymi specjałami

      Usuń
  3. Bardzo smaczne własnie z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie... Tak robiła moja babcia, mama a ja wrócę do nich na dłużej. Pycha

      Usuń
  4. uwielbiam śledzie przygotowane w taki sposób :)są pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie też sledzie konkretnie z małą ilością dodatków. Pozdrawiam Beatko

      Usuń
  5. Śledzie są cudowne! Zawsze i wszędzie! :) Ale mam teraz smaka!

    Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Określenie swiezy plat sledzia jest mylne. w pierwszej chwili sądziłem że chodzi o plat niesolony dopiero filmik wyjasnil watpliwosci.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.