Składniki do sałatki
główka sałaty
pęczek rzodkiewki
czerwona cebulka
garść nasion słonecznika bez łusek
4-5 łyżek oleju tłoczonego na zimno (rzepakowy , oliwa z oliwek)
1-2 łyżeczka musztardy (zamiennikiem może być sok z limonki lub cytryny)
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie sałatki
1. Sałatę i rzodkiewkę myję pod bieżącą wodą i osuszam. Kupione ziarno słonecznika warto przelać wrzątkiem, osączyć i dopiero podsuszyć i delikatnie zrumienić na patelni.
2. Mieszam składniki sosu - musztarda, olej, sól, pieprz, cukier
3. Sałatę kroję nożem w spore kawałki, rzodkiewkę w plastry a cebulę dzielę na połowę i siekam w piórka. Dodaję podrumieniony słonecznik i krótko mieszam. Dodaję sos do sałatki i delikatnie mieszam. Gotowe. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Pozdrawiam Weronika
Ciągle pędem ,ciągle w biegu,ale czytam Twoje wszystkie przepisy Weroniko.Mam dziś jedno pytanie czy spotkalaś się gdzieś z chlebem z kaszy jaglanej,ale takim bez dodatku zwykłej mąki.Czy wogóle coś takiego by wyszło,bo jakoś bez glutenu,bez spulchniaczy nie bardzo to widzę.
OdpowiedzUsuńGdybyś mogła podpowiedzieć będę wdzięczna .
Pozdrawiam cieplutko:)
Ps. Włączyłaś weryfikację obrazkową?
Przepraszam Wszystkich za włączoną weryfikację obrazkową, ale niestety, póki co nie mam innego sposobu na blokowanie spamu.
Usuńapetyczne
OdpowiedzUsuńhttp://blogowszystkimevi.bloog.pl/
Bardzo dziękuję za wizytę. Polecam
Usuńszybko, pysznie i kolorowo :) Mniam!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko. Polecam
Usuńapetycznie tu u Ciebie !:)
OdpowiedzUsuńZapraszam częściej. Pozdrawiam
Usuń