poniedziałek, 1 września 2014

Kurczak w sosie pomidorowym soczysty i przepyszny

Mięso kurczaka to jedno z najłatwiejszych mięs w obróbce, najchętniej kupowane i co tu dużo mówić - jest bardzo smaczne. Klasyczne dania, choć pyszne, warto od czasu do czasu zastąpić innym sposobem przygotowania, który może się okazać trafionym pomysłem. W ostatni deszczowy weekend zajadaliśmy się kurczakiem w sosie pomidorowym, który to powstał na bazie świeżego przecieru z pomidorów, rozlanego w przeddzień do słoików. Wystarczy na 10 minut przed końcem dodać do kurczaka, zamiast przecieru, świeże, bez skórek pomidory.

Kurczaka podałam z surówką z białej kapusty i kompotem miętowym

Składniki


porcja na 3 osoby

około  0, 75 dag kurczaka lub 3 udka
około 250 ml przecieru pomidorowego
50 ml wina czerwonego lub białego
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżych ziół - jakie lubicie (tymianek, oregano, bazylia...)
płaska łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pęczek natki z pietruszki
1 łyżeczka mąki (opcjonalnie - wystarczy odparować sos)
1 łyżeczka cukru trzcinowego 
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


1. Umytego kurczaka dzielę na wygodne przy jedzeniu porcje. Przyprawiam tylko solą i rozkruszonymi ziołami prowansalskimi. Odstawiam na około 30 minut.

2. Kurczaka układam na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką bez dodatku tłuszczu. Podsmażam krótko na rumiano z obu stron, by ścięte po wierzchu mięso zamknęło w środku soki, dzięki którym kurczak pozostanie soczysty.

3. Zmniejszam płomień. Polewam kurczaka winem i posypuję cukrem. Czekam minutę-dwie aż odparuje alkohol i dodaję poszatkowaną cebulę. Mieszam. Przykrywam pokrywą. Duszę całość około 15-20 minut (czas zależy od rodzaju mięsa, jakie się nam trafiło). Co jakiś czas obracam mięso z jednej na drugą stronę.

4. Dodaję mąkę i poszatkowane świeże zioła z czosnkiem. Mieszam i zaraz dolewam przecier pomidorowy, w którym to, na minimalnym płomieniu, duszę jeszcze kurczaka około 10 minut. W razie, gdy sos bardzo gęsty można podlać go wodą.

5. Na koniec dodaję posiekaną natkę z pietruszki. Wyłączam płomień. Dodaję paprykę mieloną i ostatecznie przyprawiam w razie potrzeby. Mieszam i gotowe.

Mięso można marynować w przecierze z pomidorów. Wówczas również będzie pyszne, ale jego kolor będzie pomidorowy - ja chciałam zachować jasny ładny kolor drobiu. Bardzo polecam!

Smacznego!

Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika



3 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.