Składniki
porcja na 2-3 osoby
5-6 sporych dojrzałych brzoskwiń
150-200 g makaronu kokardki (farfalle) lub inny
1 łyżka dobrego oleju (użyłam tłoczonego na zimno bogatego w kwasy Omega 3) lub łyżeczka masła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka z brzuszkiem miodu
kilka łyżek chudej śmietanki
Przygotowanie
1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Dodatek soli do wody, w której gotuje się makaron jest dość ważny - nawet posiłki na słodko, potrzebują szczypty soli i kilka kropel kwasu, by smak był właściwy. Przestudzony makaron skrapiam olejem i mieszam.
2. Umyte brzoskwinie obieram (można je wcześniej sparzyć, ale to nie skutkuje z każdą brzoskwinią, więc lepiej je obrać cienko ostrym nożykiem). Oddzielam owoce od pestek i miksuje blenderem na zimno.
3. Zmiksowane brzoskwinie podgrzewam. Dodaję sok z cytryny i miód. Mieszam. Doprowadzam do wrzenia i zaraz zdejmuję z palnika. Podaję zupę na ciepło, żeby cenne kwasy Omega 3 nie zniszczyła wysoka temperatura (oleje tłoczone na zimno tracą wartości powyżej 60 stopni C.). Dobry olej, masło lub śmietankę, trzeba dodać do zupy, gdyż witaminy takie, jak A, E, D, K rozpuszczają się w tłuszczu a w brzoskwiniach tych składników jest całkiem sporo. W upały to świetne danie na zimno. Polewam zupą kluski. Jeszcze tylko kilka kleksów z chudej śmietany i gotowe. Dla mnie to uczta, bo uwielbiam dania na słodko z truskawkami, brzoskwiniami i borówkami.
Smacznego!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Bardzo apetyczne, słoneczne danie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję. Polecam
UsuńBardzo ciekawa zupka, takiej jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania. Naprawdę niezła
Usuńczy do przetworów można dawac cukier brązowy nierafinowany zamiast bialego
UsuńSzczerze podziwiam :)
OdpowiedzUsuńTo pyszna zupa i wartościowy ładunek dla ciała
UsuńTaki obiad i deser 2 w 1 :) Uwielbiam brzoskwinie.
OdpowiedzUsuń