wtorek, 26 sierpnia 2014

Ryba w koperkowej koszulce szybko i pysznie

Dania rybne zawsze na czasie a w sezonie letnim szczególnie pasują do wielu warzywnych przystawek. Mój niedzielny obiad właśnie tak wyglądał a smakował obłędnie, z prostą surówką z marchewki i pora z dodatkiem ulubionej przez nas fasolki szparagowej i sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów. Bardzo polecam do tego zestawu filet z flądry lub soli - bajka...


Składniki

porcja na 2-3 osoby

3 filety z ryby
pęczek szczypiorku bez dolnych grubszych łodyg
2 łyżki mąki pszennej
1 jajo
około 1/3 szklanki wody 
1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół - oregano, tymianek
1 rozdrobniony ząbek czosnku lub szczypta czosnku suszonego
szczypta ziół prowansalskich
2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
szczypta soli i pieprz do smaku


Przygotowanie

1. Rybę rozmrażam (idealna byłaby świeża odfiletowana ryba), osączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Przyprawiam solą, pieprzem i maleńką szczyptą roztartych w palcach ziół prowansalskich. Odstawiam na 10-15 minut.

2. Z mąki, wody, jajka, szczypty soli, czosnku (wodę dodaję partiami, żeby uzyskać gęste ciasto, które będzie dobrze trzymać się ryby) wyrabiam ciasto-koszulkę, gęściejsze od typowego naleśnikowego i odstawiam go również na kilka minut, żeby odpoczęło.


3. Siekam świeże zioła razem z koprem, jak najdrobniej i dodaję do ciasta. Mieszam i gotowe.

4. Rozgrzewam ceramiczną patelnie. Wlewam łyżkę oleju i na rozgrzany tłuszcz układam filety rybne, zanurzone wcześniej w cieście koperkowym. Zmniejszam płomień i smażę ryby około 4 minut z każdej strony.




Dobrze upieczona ryba w przekroju nie jest przezroczysta i ma piękny biały kolor, zwłaszcza flądra lub sola.

Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia. 
Pozdrawiam serdecznie Weronika

13 komentarzy:

  1. Jaka pyszna rybka ! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten przepis znam sama robię od dawna i rybę i polędwiczki wieprzowe w cieście z cebulką dla odmiany też jest super:)

      Usuń
    2. Dziekuję za odwiedziny. Polecam przepis, na wyjątkowo smaczne danie w sezonie koperkowym

      Usuń
  2. Weronika lubię koperkowe rybki, a więc poczęstuj :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna i zdrowa rybka tak przyrządzona zawsze jest na czasie !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie a do tego łatwo ją przygowtować. Polecam!!!

      Usuń
  4. Właśnie zrobiłam, pychota, dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przetestowanie przepisu. Pozdrawiam i zapraszam na kolejne...

      Usuń
  5. Uwielbiam połączenie ryby z koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lato to najlepszy okres w gotowaniu - świeże zioła pod ręką

      Usuń
  6. kolorystyka na talerzu bomba, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.