Składniki
porcja na 2-3 osoby
pęczek szczypiorku bez dolnych grubszych łodyg
2 łyżki mąki pszennej
1 jajo
około 1/3 szklanki wody
1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół - oregano, tymianek
1 rozdrobniony ząbek czosnku lub szczypta czosnku suszonego
szczypta ziół prowansalskich
2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
szczypta soli i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Rybę rozmrażam (idealna byłaby świeża odfiletowana ryba), osączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Przyprawiam solą, pieprzem i maleńką szczyptą roztartych w palcach ziół prowansalskich. Odstawiam na 10-15 minut.
2. Z mąki, wody, jajka, szczypty soli, czosnku (wodę dodaję partiami, żeby uzyskać gęste ciasto, które będzie dobrze trzymać się ryby) wyrabiam ciasto-koszulkę, gęściejsze od typowego naleśnikowego i odstawiam go również na kilka minut, żeby odpoczęło.
3. Siekam świeże zioła razem z koprem, jak najdrobniej i dodaję do ciasta. Mieszam i gotowe.
4. Rozgrzewam ceramiczną patelnie. Wlewam łyżkę oleju i na rozgrzany tłuszcz układam filety rybne, zanurzone wcześniej w cieście koperkowym. Zmniejszam płomień i smażę ryby około 4 minut z każdej strony.
Dobrze upieczona ryba w przekroju nie jest przezroczysta i ma piękny biały kolor, zwłaszcza flądra lub sola.
Dobrze upieczona ryba w przekroju nie jest przezroczysta i ma piękny biały kolor, zwłaszcza flądra lub sola.
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Jaka pyszna rybka ! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńten przepis znam sama robię od dawna i rybę i polędwiczki wieprzowe w cieście z cebulką dla odmiany też jest super:)
UsuńDziekuję za odwiedziny. Polecam przepis, na wyjątkowo smaczne danie w sezonie koperkowym
UsuńWeronika lubię koperkowe rybki, a więc poczęstuj :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Eluś. Na zdrowie!
UsuńPyszna i zdrowa rybka tak przyrządzona zawsze jest na czasie !!!!
OdpowiedzUsuńDokładnie a do tego łatwo ją przygowtować. Polecam!!!
UsuńWłaśnie zrobiłam, pychota, dziękuję 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję za przetestowanie przepisu. Pozdrawiam i zapraszam na kolejne...
UsuńUwielbiam połączenie ryby z koperkiem.
OdpowiedzUsuńLato to najlepszy okres w gotowaniu - świeże zioła pod ręką
Usuńkolorystyka na talerzu bomba, mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Polecam przepis
Usuń